Trygg skolstart för Lovisaelever

Frivilliga ställer åter upp för att trygga skolvägen för små skolelever. Speciellt korsningarna i Lovisa centrum är livligt trafikerade.

TRYGGT. Minna Mannonen har kontaktat polisen som patrullerar i Lovisa centrum vid skolstarten.
Marianne Palmgren
15.08.2016 08:33 UPPDATERAD 15.08.2016 15:08
Amanda och Aaron Björklund är spända och glada inför skolstarten.
– Jag ser fram emot att börja läsa finska, det är ett nytt ämne i år, säger Amanda Björklund. Hon är tredjeklassare och går i Generalshagens skola.
Barnen har övat i trafiken inför skolstarten. De är tvungna att korsa Mannerheimgatan i Lovisa där morgonrusningen är livlig.
– Först övade vi tillsammans och när det gick bra, stod jag på avstånd och lät barnen ensamma gå över gatan. Vi korsar Mannerheimgatan vid övergångsstället vid Hesburger intill rådhuset. Det är aningen tryggare för barnen när övergångsstället har refug, säger mamma Minna Mannonen.
SPÄNNANDE. Aaron och Amanda Björklund har övat ​sig i trafiken inför skolstarten​. I bakgrunden skymtar Minna Mannonen och frivillighjälpen Jenny Andersson.
Hon är aktiv inom Mannerheims barnskyddsförbund, Lovisaföreningen. På morgonen innan skolstarten har hon och tretton frivilliga ställt upp för att övervaka korsningarna i Lovisa centrum.
I sina granna gula västar fångar de frivilliga bilisternas uppmärksamhet vid de farligaste korsningarna.
Minna Mannonen berättar att bilisterna är till en början aningen vårdslösa, men ganska snabbt kommer de ihåg att många små nu rör sig i trafiken. Farliga situationer kan uppstå när barn leder cykeln över vägen, men vinglar till när de hoppar upp på cykeln.

Ju fler desto bättre

Mannerheims barnskyddsförbunds Lovisa förening har årligen en kampanj för att trygga skolelevernas skolväg inför skolstarten.
Minna Mannonen är glad att så många frivilliga ställer upp för att trygga skolelevernas skolstart i Lovisa i år.
– Barn som bor i Märlax är tvungna att korsa Mariegatan som också är en livligt trafikerad väg. Tack vare att så många frivilliga deltar i år, finns det nu också vuxna vid Mariegatan. Ju fler som deltar desto tryggare blir barnens skolväg.

Trygg skolväg

Mannerheims barnskyddsförbund, Lovisa föreningen är med och tryggar barnens skolstart fram till onsdagen den 17 augusti.