Pumptrack-bana skulle bredda motionsmöjligheterna i Sibbo

På en pumptrack-bana utnyttjar man guppen och kurvorna för att ta sig fram med cykel, skejtboard eller rullskridskor. Bildningssektionen anser att en sådan bana skulle behövas även i Sibbo.

Så här ser en pumptrack-bana ut. Banan på bilden finns i Vårberga i Borgå.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
10.10.2022 16:31 UPPDATERAD 10.10.2022 19:29
Det började med en fullmäktigemotion av Tapio Virtanen (SDP) och 26 andra ledamöter för ett knappt år sedan. Nu har initiativet om att bygga en pumptrack-bana i Sibbo behandlats av fritidsutskottet och senast på onsdagen av bildningsutskottet. Bägge utskottet anser att banan är en bra idé.
– Jag har också själv undertecknat motionen och tycker att en pumptrack-bana skulle vara ett bra komplement till de motionsmöjligheter vi redan erbjuder. Pumptrack-banor är populära och jag har hört att också Sibbobor tar sig till orter där det finns pumptrack-banor för att åka och ha roligt, säger Charlotta Engblom (SFP) som är ordförande i bildningsutskottet.
I sitt svar på motionen konstaterar bildningsutskottet att utomhusmotion i allmänhet blivit populärare under coronapandemin och att en pumptrack-bana kunde uppmuntra nya människor att motionera och allmänt bidra till att öka trivseln. Enligt utskottet skulle det vara naturligt att banan placeras antingen i Söderkulla eller i Nickby. En pumptrack-bana skulle som helhet kräva ett område på 1 000–1 500 kvadratmeter och kostnaderna uppskattas preliminärt till 280–300 000 euro.
I det här skedet kan man ännu inte säga något om när banan kunde börja byggas. Men enligt Engblom är den politiska signalen klar.
– Vi kan inte ännu lova när banan kommer att byggas, men vi förhåller oss positiva till att den byggs.

ANDRA LÄSER