Nu kan man lära sig träbåtsbyggande i Kuggom igen

I höst ordnas undervisning i båtbyggande igen i Kuggom, efter en paus på fyra år. Liksom tidigare fokuserar utbildningen på att bygga träbåtar, men under nya former.

TRÄBÅT. Det ordnas utbildning för båtbyggare i Kuggom igen, efter en paus på fyra år. Under nio intensiva månader bygger man sin egen träbåt under ledning av Esko Mattsson.

För några år sedan såg det ut som om en lång tradition av att utbilda träbåtsbyggare skulle gå i graven då Axxell lade ner undervisningen i Kuggom. Nu börjar en ny kurs, den här gången ordnas den av Borgå folkakademi i samarbete med Axxell och Traditionscentrum Kuggom.

TRÄBÅT. Det ordnas utbildning för båtbyggare i Kuggom igen, efter en paus på fyra år. Under nio intensiva månader bygger man sin egen träbåt under ledning av Esko Mattsson.

– Det är inte samma utbildning som Axxell ordnade tidigare. Det var en yrkesutbildning som ledde till examen och som räckte två och ett halvt år medan det här är en fribildningskurs som inte leder till examen, säger projektledare Nina Welling på Traditionscentrum Kuggom.

Att kursen inte direkt leder till en examen är en sak man själv kan råda bot på.

– Kursen ger dig kunskapen, sedan kan man själv erlägga examen, säger Welling.

Kursen i träbåtsbygge startar i september och håller på nio månader, till sista maj. Liksom under tidigare båtbyggarutbildningar i Kuggom bygger deltagarna en träbåt under utbildningen.

Kurs i träbåtsbygge

Programansvarig: Esko Mattsson, båtbyggnadslärare med lång och gedigen erfarenhet. Undervisningen är tvåspråkig; svenska och finska.

Plats: Traditionscentret i Kuggom, Folkhögskolevägen 16, Lovisa. Utbildningen ordnas som en samarbetskurs av Axxell och Borgå folkakademi.

Omfattning: Utbildningen omfattar 36 studieveckor och 25 timmar närstudier per vecka. Därtill uppmuntras deltagarna att jobba i verkstaden på egen hand.

Tid: 3 september 2018 - 31 maj 2019.

Avgift: 400 euro/månad ( undervisning, lunch och kaffe). Materialkostnader tillkommer. För inkvartering i traditionscentret uppbärs avgift, mera information på www.kuggom.fi.

Sista ansökningsdag: 19.5.2018. Till utbildningen antas 15 träbåtsintresserade entusiaster (minimiantal 12 deltagare).

– Det här är en intensiv utbildning. I kursen ingår lärarhandledd undervisning fem timmar per dag, men om man ska hinna bygga färdigt sin båt är det nästan en förutsättning att man bygger också på kvällar och veckoslut, säger Welling.

Det tror hon inte blir något problem.

– Om det är samma slags människor som under tidigare båtbyggarkurser är det ivriga personer.

Intresse räcker

Båtbyggarutbildningen är för den som är intresserad av båtkultur och hantverk och som vill lära sig grunderna i traditionellt träbåtsbygge. Man behöver inte ha tidigare erfarenhet av träarbeten även om det är bra att ha det, i annonsen för kursen framgår att man kommer långt med intresse och iver.

Kursen ordnas i träbåtsbyggarhallen i Traditionscentrum Kuggom, i hallen finns tidsenliga maskiner. Deltagarna ska ha med sina egna verktyg eller skaffa dem under utbildningen.

Att delta i kursen kostar 400 euro per månad. Vill man bo i Kuggom är det möjligt, då betalar man för det också. Deltagarna står också själva för materialet till sina båtar.

Träbåtar i Kuggom Kuggom

Träbåtsbyggandet var en betydande del av Kuggomskolans utbildningsverksamhet i över hundra års tid.

I skolan byggdes träbåtar från 1911 tills utbildningsverksamheten slutade 2014.

Den första träbåten byggdes i skolans tvättstuga och år 1922 flyttades byggandet till den första för ändamålet byggda verkstaden. Efter detta flyttade träbåtsutbildningen två gånger till allt större verkstadsutrymmen, sist 2005.

– Har man inte resurser för det kan man vara med ändå. Då står skolan för materialet och säljer sedan i stället båten när den är klar, säger Welling.

Traditionscentrum Kuggom ligger cirka fem kilometer norr om Lovisa. Centret finns i den gamla folkhögskolan Kuggomskolan på Folkhögskolevägen 16, Lovisa.

ANDRA LÄSER