Kolumn: Post-Kalles brev var dagens höjdpunkt

Mats Fontell hittade gamla brev och gjorde en resa till barndomens somrar.

26.08.2022 06:00
Post-Kalles båt hade sitt alldeles eget kännspaka motorknatter som hördes på långt håll. En stund senare dök fören som väntat upp i sundmynningen. Post-Kalles ankomst till vår sommarholme under förmiddagen var en av dagens höjdpunkter. När Kalle angjorde båten vid fiskaren Helges brygga så var vanligen många bybor på plats. Förutom dagens post hämtade Kalle paket från matbutiken, bensin, gas och andra försändelser som familjerna på holmen beställt från fastlandet.
Farmor väntade på Hufvudstadsbladet och Åbo underrättelser, som hon sedan länge och väl satt och läste med förstoringsglas på sin pelargondoftande glasveranda. När jag var i lågstadieåldern, och tillbringade hela sommaren ute på holmen, så väntade jag själv på att Post-Kalle skulle hämta brev. Någon telefon hade vi inte men jag brevväxlade flitigt med flera klasskamrater under sommarlovet. Kuverten hade ofta olika färg och kunde vara illustrerade med spretiga små teckningar och mönster. 
Stadsgrannen Henrik och jag hade alltid en gåta på kuvertets baksida. En av dem har fastnat i minnet: ”Vet du vad det är för skillnad på en postlåda och en korumppa?” hade Henrik plitat på kuvertets baksida. ”Nej” svarade jag på följande brev. ”I så fall ska jag nog aldrig skicka mina brev med dig till posten, hahhaa” stod det på det gröna kuvertet från Henrik några dagar senare. Vi var kanske 11 år gamla.