Vit gosenalle tröstar vid sjukhusbädden

Henrika Anderssons nyfikna mjukisbjörn Nagu-nalle är ute på nya äventyr. I den fjärde boken hamnar den vita gosenallen på sjukhus och bjuder tröst både till egna familjemedlemmar och till andra sjuka barn.

LOCKBETE. – Ha böcker liggande framme överallt hemma, läs mycket och prata om böcker som motvikt till skärmar och mobiler, tipsar författaren Henrika Andersson om hur man ska locka barn att läsa mer.
Det har gått femton år sedan författaren Henrika Anderssons Nagu-nalles egen bok kom ut. Nu är den godmodiga gosenallen ute på ett nytt äventyr berättat ur nalleperspektiv, och den här gången får läsaren följa med till sjukhusvärlden med vitrockar, stetoskop, autoklaver, blodprov, sjukhusclowner och droppställningar.
I Nagu-nalle och kastasdjuren råkar nämligen familjens minsting Edi ut för en olycka i skidspåret och blir intagen på sjukhus.

Hur kom den här boken till?

– Den har en spännande bakgrund. Jag jobbar som läsambassadör och inom ramen för ett tidigare projekt besökte vi varannan vecka barnkliniken i Helsingfors och läste högt för sjuklingarna, säger Henrika Andersson.
På sjukhuset mötte hon många väldigt sjuka barn, och när hon öppnade sin kappsäck med böcker och började läsa märkte hon gång på gång vilken styrka det låg i lässtunderna. Andersson fick uppleva hur en riktigt bra bok rentav kan ha en helande effekt.

Beställningsverk

– Det blev många fantastiska möten. Jag minns en flicka som inte fick öppna fönstren i sjukrummet men som beskrev böckerna som ett fönster till omvärlden. Sedan var det en pojke som undrade varför det inte finns några spännande böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö, och Nagu-nalle som ibland följde med mig till barnkliniken verkade tycka likadant.

Runeberg Junior

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad som tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.
Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.
Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.
Prissumman är på 10 000 euro.
Henrika Andersson spann vidare på pojkens idé och skrev ett hoppfullt och lekfullt äventyr som utspelar sig på ett sjukhus inspirerat av det nya barnsjukhuset i Helsingfors. Många barn har någon gång legat på sjukhus och miljön blir lättillgänglig och inte så skrämmande genom att Nagu-nalle och de andra mjukisdjuren står i fokus. Christel Rönns illustrationer kompar med ömhjärtade detaljer, humor och fart där det behövs.
Jag minns en flicka som inte fick öppna fönstren i sjukrummet men som beskrev böckerna som ett fönster till omvärlden.

Har du några tips för hur man ska få barn att läsa mera?

– Förebilder är viktiga. Ha böcker liggande framme överallt hemma, läs mycket och prata om böcker som motvikt till skärmar och mobiler, säger hon och tillägger som jämförelse:
– Det är lite som att man har frukt framme i stället för godis. Nyttoaspekten med böcker är uppenbar, böcker betyder närvaro och det är dessutom fruktansvärt roligt att dela berättelser. Det är alldeles naturligt att barn ibland läser privat och ibland delar berättelsen med en vuxen.
ANDRA LÄSER