Topeliusdagen firas med lokala författargäster

Historier från Sibbo handlar det om på Topeliusdagen den 14 januari. Sagofarbrorn Zacharias Topelius födelsedag firas med författarfokus, och på Sibbo huvudbibliotek har gästerna chansen att bekanta sig med en rad lokala skribenters produktion.

PÅ BESÖK. Julia Wickholm växte upp i Sibbo och hör till författarna som deltar i Topeliusdagens festligheter i Sibbo. På vårvintern i fjol kom hon ut med debutromanen Olivia för alltid.
07.01.2020 12:30 UPPDATERAD 07.01.2020 13:07
– Vi vill fira Topelius födelsedag genom att presentera lokalhistoria, lokala författare och lokal kultur, säger Anne Laitinen, chef för kulturtjänsterna i Sibbo
Totalt nio författare med anknytning till Sibbo deltar i firandet: Julia Wickholm, Odin Sjöholm, Kauko Virtanen, Martin Andersson, Christian Rönnbacka, Raakel Lignell, Eero Niemelä, Hans Wickholm och Anne-Marie Krogars. Flera av dem är bokaktuella, till exempel Lignell med debuten Älä sano että rakastat och Rönnbacka med Majakka som är den sjunde delen i deckarserien om kommissarie Antti Hautalehto. Även Krogars fackbok Repola & Kettu om medvetet ledarskap utkom i höstas.
Vissa författare har böcker till salu i anslutning till Topeliusdagens festligheter.
På programmet finns också filmvisning i Topeliussalen. Sibbo hembygdsförening visar filmen Fjärran ur tiden, som är filmad i början av 1950-talet och ger en bild av hur livet tedde sig i Sibbo då. Efter det här visas Kaisa Salmis kortfilm om Pumphuset i Nickby.
Zacharias Topelius föddes i Nykarleby 14.1.1818 men sedan 1879 var han bosatt på hemmanet Björkudden i Sibbo under de sista elva åren av sitt liv. Topelius är i dag mest känd som sagofarbror, men han var en betydande person inom många områden och han har haft en ytterst stor inverkan på vårt kulturarv i Finland. Han verkade som redaktör, rektor för universitetet, poet, skrev sång- och psalmtexter, romanförfattare, åsiktspåverkare, skrev fackböcker bland annat Boken om vårt land.
Topeliusdagens festligheter på Sibbo huvudbibliotek tisdagen den 14 januari pågår klockan 16–18. Kvällen inleds med att Sibbo kommuns kulturpris 2019 delas ut.
Fritt inträde.