Fartfylld agenthistoria med världsherravälde som insats

Isämies ja hyytävä hypnoosi med text av Arttu Unkari och illustrationer av Kai Vaalio tävlar om segern i årets Runeberg Junior-tävling. Boken som är den tredje i Isämies-serien bjuder på ett högt uppskruvat tempo och en mångbottnad humor som får ung som gammal att dra på smilbanden.

Arttu Unkari och illustratören Kai Vaalio har som mål att Isämies-böckerna ska vara skojiga, fartfyllda och att kapitlen alltid ska sluta vid ett spännande ställe.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
11.01.2023 16:44
Oonas och Eelis lärare verkar ha tappat fattningen för gott och då han börjar mopsa upp sig mot rektorn blir han av med jobbet. Barnen i klassen är oroliga över att rektorn ska fungera som stand in men då den malätna Hilja Tossukka från ingenstans rycker in som vikarie inser Oona och Eeli att situationen är mycket värre än så. För bakom hennes åldersstigna och sköra yttre, som enligt boken påminner om en torkad mus, döljer sig en desillusionerad pedagog som inte tvekar att kontrollera både klassen och hela världen med det mest lömska av alla vapen: hypnotiserande blockflöjtsmusik.
Och eftersom farsgubben – Isämies – är en dilettant av rang både som polis och förälder är det åtminstone inledningsvis upp till barnen att sätta stopp för flöjtspelsmanin.

ANDRA LÄSER