Battle of Porvoo bjuder på smakliga thaiboxningsdueller

DRAGPLÅSTER. Porvoo Thaiboxing Clubs erfarna Kari Viinikainen möter en motståndare av ytterst hög klass i Battle of Porvoos huvudmatch då han ryker ihop med ryska Jurij Buchvalov. Bild: Andreas Sjöblom

På lördag smäller det i Borgårestaurangen La Fiesta då ett tjugotal thaiboxare släpps loss i den färskaste upplagan av traditionella kampsportsevenemanget Battle of Porvoo.

På lördag kväll bjuds kampsportsentusiasterna på rikligt med godis då Porvoo Thaiboxing Club ordnar en Battle of Porvoo-matchkväll i Borgårestaurangen La Fiesta. Traditionellt har matchkvällarna bjudit på allt mellan thaiboxning och låsbrottning till MMA och boxning. Evenemang har ordnats såväl i idrottshallar, i intima restauranger som utomhus.

Lördagens matchkväll blir för första gången en renodlad thaiboxningskväll.

För tillfället finns nio matcher på matchkortet, men om det vill sig kan kvällen utökas med en match till. Porvoo Thaiboxing Clubs chefstränare och evenemangets ansvariga arrangör Mika Pietilä förväntar sig en riktigt läcker kampsportstillställning.

– Ringen finns på diskots dansgolv. Jag gillar restaurangevenemangen stort – åskådarna kommer så nära ringen att de känner svettdropparna. Man får uppleva matcherna på närhåll. Jag vill att publiken får njuta för fullt av de här tillställningarna, säger Pietilä.

Två proffsmatcher

Kvällen bjuder alltså på nio-tio matcher och som bekant är det lokala utbudet brett. Porvoo Thaiboxing Club representeras av fem idrottare och i kvällens andra proffsmatch ställs Sibbofightern, färska EM-trean Gia Winberg mot rivalen Heidi Vuoma.

– Det jag gillar är att flera av matcherna har en bra bakgrundsstory. Gia och Heidi har mötts två gånger tidigare. Gia vann den första men då de möttes i en MMA-match vann Vuoma via knockout. Gia har tränat mycket med oss och vill säkert visa var skåpet står – samma gäller säkert Heidi också, säger Pietilä.

Kvällens huvudmatch blir ett äkta internationellt toppmöte då lokala thaiboxningsprofilen Kari Viinikainen ställs emot stentuffa ryssen Jurij Buchvalov.

– Buchvalov är en väldigt tuff rysk fighter som gått långt över hundra matcher, vunnit 111, knockat sin motståndare 41 gånger, vunnit flera turneringar och tagit någon stortävlingsmedalj. Kari ställs inför ett grymt test.

De övriga Borgåidrottarna är Jenna Eslin, Aino Maisonlahti, Daniel Kestilä och Johannes Puranen.

– Puranen gör sin militärtjänst och kommer till matchen direkt från ett läger. Tydligen vill han hellre vara i ringen än i skogen. Han är en färgstark showman, berättar Pietilä om sin adept.

– Aino möter en motståndare som hon senast fick oavgjort mot, så det blir en intressant repris.

Något stort på kommande?

Battle of Porvoo-konceptet är redan ett rätt känt namn i de finländska kampsportskretsarna. Som man kan se på det tuffa matchkortet handlar det om ett högklassigt evenemang där matchparen är så jämna som möjligt.

– Någon frågare mig varför jag skaffat en så svår motståndare till huvudmatchen. Varför inte? När jag ordnar ett evenemang vill jag inte ha några "taxichaffisar", som man i kampsportsvärlden brukar kalla sunkiga motståndare, som motståndare. Jag vill se hårda duster, säger Pietilä.

Pietilä vill också se Battle of Porvoo utvecklas i framtiden. Han tipsar om ett ytterligare evenemang efter årsskiftet.

– Vi har en riktigt tuff tillställning i planerna får våren. Men mer om det senare, säger han hemlighetsfullt.

Huvudmatchen består av fem tre minuter långa ronder, damernas huvudmatch är 5 x 2 minuter. Eslins, Kestiläs och Maisonlahtis matcher är 3 x 2 minuter långa, de övriga matcherna är 3 x 3 minuter.

Matchkortet kan utökas med ytterligare en match.

Evenemanget börjar lördagen den 5.11 klockan 19 och tar slut klockan 23. Dörrarna öppnas klockan 18.

Förhandsbiljetter säljs på La Fiesta, Fredsgatan 29, Borgå, fram till fredag kväll klockan 20.00.

Biljettpris: 20 euro, ringside-biljett 45 euro, VIP-biljett 100 euro.

Biljetter kan också köpas från dörren för 25/50 euro.

För att köpa VIP-biljett, kontakta Mika Pietilä, mika.pietila@pp.inet.fi.