Bastu bra uppladdning inför frisbeetävling

MÅNGFALD. Justin Klumpe har en flera frisbee-modeller som han gärna visar upp. Vissa har en kraftig högerskruv, medan andra är gjorda för att fungera vid väldigt korta kast. Bild: Lotta Åberg

Justin Klumpe ser fram emot intressanta och utmanande frisbeegolftävlingar i finländska skogar.

– Jag sover en timme men sedan vaknar jag upp och inser att det är ljust. Då går det inte att somna eftersom kroppen tror att det är morgon, säger Justin Klumpe från Kansas i USA och åsyftar de för närvarande ljusa dagarna och nätterna i Finland. Han är en av de cirka åttahundra deltagare i den major-turnering i frisbeegolf som äger rum i Sibbo i slutet av veckan.

Klumpe berättar att han kommit till Finland i god tid innan den stora turneringen.

– Jag vill hinna få en överblick av banorna, så jag vet vilka utmaningar som ställs.

En frisbee kommer man inte långt med, och Klumpe visar upp ett dussintal i olika granna färger.

– Detta är en putter, som man kastar sakta då man är nära korgen. Dessutom behöver man en liten knädyna, som agerar skydd om man måste böja sig ner i skogen och kasta.

Gästvänlighet

– Jag är förbluffad över hur många frisbeegolfbanor det finns i Östnyland. Vi har inte ens så många i hela Kansas.

För Justin Klumpe är frisbeegolf en ganska ny hobby.

– Min son kom en dag för fem år sedan hem och berättade om frisbeegolf, en gren jag då aldrig hade hört talas om.

Klumpe beslöt sig för att prova grenen, och på den vägen är det.

– Jag insåg direkt att det var min grej, och i fjol deltog jag i 32 turneringar på olika håll. Frisbeegolf är avslappnande, all stress släpper när jag kommer ut i naturen och får kasta frisbee.

Skog utgör utmaning

Klumpe berättar att de finländska frisbeegolfbanorna inte skiljer sig nämnvärt från de amerikanska, förutom på en punkt.

– Det är skog överallt, det ställer väldigt höga krav på koncentration och noggrannhet vid kasten. De amerikanska frisbeegolfbanorna består oftast av mer öppna landskap, och då går det att få ett hyfsat resultat trots vissa felkast.

Klumpe har under sin vistelse i Finland inte bara bekantat sig med de finländska frisbeegolfbanorna, utan även med de finländska traditionerna i form av midsommar. Bastubad och grillning över öppen eld stod på programmet.

– Jag trodde att man bara satt sig i en elektrisk bastun, svettades, och gick ut, men så enkelt var det tydligen inte.

Klumpe berättar att den finländska bastutraditionen, innehållande vedeldad utebastu åtföljt av ett svalkande dopp, var något nytt för honom.

– Hemma i Kansas hade man nog ansett det som livsfarligt för hjärtat med temperaturskiftningarna som uppstår då man hoppar i det kalla vattnet, men här tycks det betraktas som något hälsosamt.

Överlag är Klumpe överraskad över finländarnas gästvänliga lynnen.

– Jag efterlyste logi på turneringens Facebook-sidor och fick snabbt svar av en från tidigare helt okänd frisbeegolfare som gärna erbjöd övernattning.

Klumpe är nu laddad inför tävlingarna, och är noggrann med att värma upp ordentligt innan.

– Jag brukar alltid tänja överkroppen ordentligt innan tävlingen för att få maximal rörlighet då man kastar, något som även minskar risken för skador.

Mer läsning