Basist med Lovisa som bas – svensk toppmusiker årets första gäst i gästateljén

ROCKARE. Sverigefinländaren, basisten, producenten och konstnären Heikki Kiviaho är årets första gäst på Lovisa gästateljé. Bild: Patrick Hamberg

Svenska kultbandets Sators basist Heikki Kiviaho har sedan förra veckan Lovisa som bas. Vägen har gått från den lilla finskorten Kinnula i mellersta Finland till den absoluta svensktoppen i Sverige: karriären har bland annat omfattat studiojobb med Kent.

Det är ett tag sedan Lovisa gästateljé hade en musiker som residenskonstnär, men nu är det dags. Den första gästen för i år är musikern, producenten och konstnären Heikki Kiviaho från Sverige. Sverigefinländaren Kiviaho är något av en multitalang och har gjort en fyrtioårig karriär på toppen av det svenska musikindustriundret.

I vanliga fall har han Eskilstuna som bas och har gjort sig känd som fotograf, scenograf, skådespelare, kompositör och ljudtekniker. En stor publik har han också nått i egenskap av basist i kultbandet Sator, där han spelat sedan 2003. Kiviaho har också setts på scenen tillsammans med artister som Joakim Thåström och Lisa Miskovsky.

Turnéerna i olika bandsammanhang har gått till Europa och USA, men väger tungt gör också Heikki Kiviahos insats som producent. Hans avtryck som musiker, producent och ljudtekniker kan höras på mer än sextio album. Nämnas kan att han bland annat fungerat som producent för legendariska bandet Kent – också det med Eskilstuna som språngbräda.

Numera går Kiviaho studioarbete närmast ut på att fungera som rådgivare åt den yngre generationen musiker i samband med skivinspelningar.

Kulturarbetare

– Heikki har sysslat mycket med musik och kultur i olika former, säger Jouni Jäppinen från Lovisa gästateljé och berättar om temat för årets inbjudna konstnärsgäster.

– Wapping med stor W är temat och det innebär att vi satsar på medelålders konstnärer eller äldre, sådana som är i mitt upp i karriären eller kanske till och med håller på trappa ner. Modellen kommer från ett tyskt konstnärresidens i Wapping och tanken är att konstnärerna ska tillbringa tid i Lovisa gästateljé för att i lugn och ro fundera på framtiden. Utrymme, tid, lugn och frihet är vad Lovisa har ett erbjuda.

Vi satsar på medelålders konstnärer eller äldre, sådana som är i mitt upp i karriären eller kanske till och med håller på trappa ner.

Heikki Kivioja är också aktiv fotograf och i fjol ställde han i Göteborg. Nu väntar miljöerna och människorna i Lovisa på att bli förevigade under februari-mars månad. Dessutom har han för avsikt att bekanta sig med lokala musiker och band, bland annat på Lovisa bokcafé.

Rock och pilkfiske

– Han har medverkat i flera forskningsprojekt kring sverigefinnarnas identitet och anpassning. Just nu är ha aktuell via projektet Monta oksaa – många grenar där Eskilstunabaserade rockare berättar om sin Sverigefinländska identitet. Planen är att det också ska bjudas på liverock på bokkaféet, säger Jouni Jäppinen.

Han har medverkat i flera forskningsprojekt kring sverigefinnarnas identitet och anpassning.

Hur har Heikki Kiviaho kommit i gång i gästateljén?

– Med en rejäl förkylning. Jag vet inte om han drog på sig den på Sverigebåten eller om den slog till efter att han var och pilkade i Valkom, säger Jäppinen.

Konstnären Jukka Vikberg fungerar som huvudkurator för Lovisa gästateljé. Övriga gäster i år är författaren Katarina Kieri, bildkonstnären Karin Häll, bildkonstnären Ola Nilsson, skulptören Niklas Mulari, regissören och forskaren Maria Morata, skulptören Marcos Vidal och animatören, bildkonstnären och musikern Love Antell.

Fjolårets tema på Lovisa gästateljé var knutet till transtemat, i sig en unik satsning i residenskontext.

– Vi fick ta emot en del kritik, men transtemat är viktigt. Alla ska ha samma mänskliga rättigheter, säger Jouni Jäppinen.

Lovisa gästateljé hör till de äldsta i sitt slag Finland. Fram till i dag har ungefär 150 bildkonstnärer, författare och kompositörer från 25 olika länder under en kort tid haft Lovisa som bas för sitt skapande.

Mer läsning