Basiles storlek överraskade Helenius – "Mindre än jag trodde"

Den från topp till tå tatuerade Gonzalo Omar Basile utmanar Robert Helenius. Bild: Martti Kainulainen

Robert Helenius möter en okänd, erfaren och bokstavligen färggrann motståndare i en match som ska öppna intressanta dörrar för det kommande boxningsåret 2017.

Robert Helenius motståndare Gonzalo Omar Basile är en mystisk figur. 42 år gammal, tatuerad bokstavligen från topp till tå, 79 proffsmatcher, 31 knockoutsegrar och i dagarna en alldeles galen matchtakt på över tio matcher per år. Basile har vunnit några regionala större titlar här och där och boxats bara nio gånger utanför hemlandet Argentinas gränser.

Fullständigt omöjligt att förutspå hurdan Basile är. Helenius blev överraskad genast han såg sin kommande motståndare för första gången.

– Han är mindre än jag trodde. Enligt uppgifter på boxrec.com var han längre och större. Men han verkar liten och obekväm, säger två meter långa Helenius som såg nästan tio centimeter längre ut än Basile då de möttes på den internationella presskonferensen.

Enligt boxningssajten Boxrec skulle argentinaren vara 198 centimeter lång men på samma sätt som nordamerikanska basketspelare vars fysiska mått i regel överdrivs då deras agenter försöker fixa kontrakt till en europeisk klubb, verkar han ha "krympt" under flyget över Atlanten.

Helenius favorit

Helenius, som vunnit 23 av sina 24 proffsmatcher, är en klar favorit mot Basile. Men 32-åringen underskattar inte den erfarna motståndaren.

– Det har en viss betydelse att han gått så många matcher. Han är lugn, cool, blir inte nervös. Han vet vad det här går ut på och om han ser en chans i ringen så tar han den. Han är lång liksom jag och har flera knockoutsegrar än vad jag har matcher. Men jag har över tvåhundra amatörmatcher bakom mig och har jobbat med det här nästan hela livet så vi är jämställda trots att han har fler proffsmatcher, säger Helenius.

Helenius led karriärens första förlust i april men följde upp förlusten med att knocka tysken Konstantin Airich genast i första ronden på hemmaplan i Mariehamn i september. De senaste månaderna har fokus legat på den 17 december och matchen som ska ge finländaren en ordentlig kick för 2017.

– Stämningen är bra, sparrningen gick bra och jag hade inga problem under träningslägren. Temat de fyra senaste veckorna har bara varit: "slå den här killen". Det blir en bra match, två jättar slåss.

– Min koncentration är hundra procent på den här matchen. Det är viktigt att vara fokuserad hela matchen. Det är alltid viktigt då det är tolv tre minuters ronder. Om fokus försvinner kan det gå som det gick då, säger Helenius och syftar på den tunga förlusten mot Johann Duhaupas.

Förlusten lämnade en ful plump i Helenius år 2016, men bakslaget har också lärt honom.

– Med närmare eftertanke så blir man smartare av varje match. Speciellt om man förlorar, då måste man räkna ut hur fan det riktigt hände. Fundera på vad man måste göra bättre och annorlunda nästa gång.

Vad händer 2017?

Efter flera år av kontrakttvister och dåligt blod mellan Helenius och hans gamla proffsstall Sauerland begravde Helenius och det tyska teamet stridsyxan tidigare i år. Ett nytt samarbete lär inledas nästa år, men inget är officiellt ännu.

– Vi har ännu inget kontrakt med Sauerland, men vi har inlett förhandlingar. De väntar säkert och ser hur det går i den här matchen innan de riktiga förhandlingarna börjar. Sedan vet vi vad vi kan förvänta oss av nästa match. När och var den är och vem motståndaren blir, berättar Helenius.

Enligt rykten ska Sauerland och Helenius samarbete omfatta åtminstone två matcher. Oberoende mot vem och när matcherna gås är Helenius målsättning fortfarande den samma.

– Att bli världsmästare. Annars skulle jag inte vara här nu.