Barockens toner hörs i Östnyland

EUROPEISKA TONER. Johanna Lönnfors fascineras av barockens svängande rytmer. Bild: Bea Vanhala

Att människan alltid har varit på vandrande fot råder det ingen tvekan om. På detta vis spreds olika musikstilar runtom i Europa, bland annat barocken, som kommer att höras i Borgå och Lovisa då Projet Europe har konsert.

Nu har man möjlighet att bekanta sig med barockmusik i Östnyland, Projet Europe bjuder på två konserter i Borgå och Lovisa.

I Borgå ordnas konserten på söndag den 4 augusti, klockan 18.00 i Borgå domkyrka. På onsdag den 7 augusti, klockan 18 hålls konserten i Lovisa kyrka, det är fritt inträde till båda evenemangen.

En hyllning till livet

Johanna Lönnfors deltar i arrangemangen av evenemanget. Hon fascineras av likheterna mellan barocken och tiden vi lever i just nu. Likheten mellan barocken och vardagen i dag är större än vad man skulle tro.

– Människan har alltid haft drömmar om att resa bort, eskapism och att förlora sig själv i musiken, det lever kvar i dag, säger Lönnfors.

– Barock är en väldigt tempoglad musik, det är enkelt att börja stampa foten till takten och sedan börja dansa, säger Lönnfors, så det är också mycket skådespel involverat i genren.

Tillexempel pop, rock och dansmusik har inspirerats av barockens svängande rytmer och harmonier. Att leva och uppskatta nuet är en central del för barockmusiken, en slags hyllning till livet kan man säga.

– Efter konserten kommer besökarna vara nya människor, en unik upplevelse, säger Lönnfors.

Johanna Lönnfors har samlat en handfull ivriga musiker inför konserten. Sofia Fernholm blockflöjt, Anna Pohjala violin, Pieta Mattila cello, Pilvi Listo cembalo och Johanna Lönnfors mezzosopran.

Mer läsning