Barnjuryn var ense: Den försvinnande mumien var bäst

MUMIEN VANN. Årets barnjurygrupper utsåg årets Runeberg Junior-vinnare. Tapani Bagges och Carlos da Cruz bok Katoava muumio segrade. Bild: Kristoffer Åberg

Tapani Bagges och Carlos da Cruz bok Katoava muumio får årets Runeberg Junior-pris. Priset delas ut just nu på Borgå huvudbibliotek, och vi återkommer med rapporten från festligheterna.

Runeberg Junior-priset är veterligen det enda litteraturpriset där läsarna själva – barnen – utser vinnaren. Att det är så är också orsaken till att runt 170 barn från skolor och förskolor i Borgå just nu sitter samlade på huvudbiblioteket. Läsjobbet är gjort, de nominerade titlarna har diskuterats och analyserats och nu ska favoriten premieras.

Bland fem svenskspråkiga och fem svenskspråkiga titlar går årets Runeberg Junior-pris till Tapani Bagges kapitelbok Katoava muumio med illustrationer av Carlos da Cruz. Boken är förlagd till 1910-talets Helsingfors och bjuder på många attribut som man ofta påträffar i den klassiska äventyrsromanen.

LÄS OCKSÅ Hamarin koulus andraklassare gillade mumieäventyret

Det är inte första gången som duon Bagge-da Cruz är med i tätstriden. Förra året blev det ett Runeberg Junrio-hedersomnämnande för boken Aavehevosen arvoitus. Samma spänningssökande gäng figurerar i bägge böckerna, och för många läsare bjuder årets prisvinnarbok på ett kärt återseende med det hemliga sällskapet Apacherna.

LÄS OCKSÅ Östnylands intervju med Tapani Bagge.

Ett hedersomnämnande i samband med Runeberg Junior-prisutdelningen 2020 tilldelas boken Nagu-nalle och kastasdjuren av författaren Henrika Andersson och illustratören Christel Rönns.

LÄS OCKSÅ Östnylands intervju med Henrika Andersson

Rönns var för övrigt dubbelnominerad: hon har också illustrerat Jukka-Pekka Palviainens bok Allu ja outo Uolevi som fanns med bland årets tio prisnominerade böcker.

Runeberg Junior-priset delas i år ut för fjärde gången och årets förvalsjury bestod av skådespelaren och regissören Mika Fagerudd, klassläraren Milka Harjunen och FM Keth Strömdahl.

Det är Borgå stad och tidningen Östnyland som instiftat priset, syftet är att främja barns läslust. Prissumman är 10 000 euro.

Mer läsning