Barnens dag på Tykkimäki

NÅGOT FÖR ALLA. Nöjesfältet i Tykkimäki erbjuder något för alla åldrar, även de yngsta. Bild: Alexandra Karlsson

I torsdags fick asylsökande från Borgå, Sibbo och Lovisa en dag att umgås och ha roligt tillsammans på nöjesfältet Tykkimäki i Kouvola. Med hjälp av donationen från förra årets luciainsamling fick gamla som unga ett välkommet avbrott från vardagen.

– Det har varit en alldeles perfekt dag. Min dotter gråter för hon vill inte åka hem, säger Mohamed och skrattar.

Mohamed bor på Johannisbergs flyktingförläggning i Borgå tillsammans med sin fru och unga dotter. Men i dag är de tillsammans med cirka hundra andra på nöjesfältet Tykkimäki för att lära känna andra asylsökande i regionen.

– Vi är här med våra äldre vänner. Vi kommer alla från Irak ursprungligen men från olika städer, säger Mohamed och översätter samtidigt våra frågor till vännerna som ännu inte pratar engelska eller finska.

Vännerna, som alla bott i Borgå omkring tio månader, nickar ivrigt när Mohamed berättar om dagen. De är nöjda och hoppas att liknande evenemang ordnas flera gånger.

HÄR GÅR DET UNDAN. Ali (längst fram, höger) var egentligen för kort för att åka paraplykarusellen. En annan nöjesfältbesökare ställde då upp och åkte med en mycket nöjd Ali. – Min son var tillräckligt lång för att åka själv, sade mannen efteråt medan Ali sprang vidare till nästa åkattraktion. Bild: Alexandra Karlsson

Luciainsamling möjliggjorde dagen

I vintras bestämdes det att största delen av pengarna som samlats in genom förra årets luciainsamling skulle gå till Röda korsets asylboenden i Borgå. Martina Lindroos, biträdande chef på asylboenden, har således varit med och planerat utflykten till Tykkimäki. Med hjälp av fyra tolkar hälsar Lindroos asylsökande från bland annat Syrien, Irak och Afghanistan välkomna och berättar om tanken och pengarna bakom dagen.

– Vi ville göra något roligt för våra asylsökande med pengarna vi fick från luciainsamlingen, och ge er en chans att möta människor och få nya vänner.

Lindroos berättar att ursprungligen var tanken att de skulle ordna en fest för pengarna. Festen skulle vara på de asylsökandes egna villkor och med mat som de tycker om att laga och äta.

– När vi började planera i vintras fick alla asylsökande fortfarande mat från storkök, utan möjlighet att laga egen mat, vilket de kan nu. Därför hade vi tänkt ordna en fest där den egna maten, musiken och dansen skulle stå i centrum.

Planerna ändrades då arrangörerna i Johannisberg började räkna ihop kostnaderna för festen. Då konstaterade de att en stor del av pengarna bland annat skulle ha gått till ordningsvakter, vilket kändes onödigt.

– Därför valde vi att åka till Tykkimäki i stället. Här behöver vi inte oroa oss över säkerheten – den är redan fixad. Vi fick ytterligare några donationer för att täcka alla kostnader som buss och inträden. Så blev den här dagen en verklighet.

Visst var jag lite rädd där uppe, men det var roligt.

Tillfälle att träffa nya människor

Trots att pengarna tilldelades asylsökande i Borgå har arrangörerna valt att bjuda med boende runtom i östra Nyland, till exempel boenden i Sibbo, Pyttis och Strömfors.

– Målsättningen är att de asylsökande ska få träffa andra personer som är i samma situation, men som har hamnat på andra ställen. Då kanske de kan få vänner över boendegränserna, människor med samma erfarenheter och bakgrund som de själva här, säger Martina Lindroos.

Det har tidigare aldrig ordnats en kombinerad aktivitet emellan förläggningarna i regionen. Eftersom många av förläggningarna dessutom ska stänga i höst tycker Lindroos att det är bra att de får en chans att träffa människor som nu bor på andra boenden.

VÄLKOMMET AVBROTT I VARDAGEN. Asylsökande från olika boenden i östra Nyland tillbringade torsdagen på nöjesfältet Tykkimäki. Under dagen kunde de träffa och lära känna nya människor med samma erfarenheter, men som placerats på andra orter. Bild: Alexandra Karlsson

– De flesta har bott på samma plats i nio eller tio månader. När förläggningarna stänger kan allting kastas om. Det kan därför hända att människor från de olika boendena förenas i och med att de är från samma geografiska område.

Johannisbergs mottagningscenter kommer bland andra att stänga i november. Lindroos hoppas att de boende får svar på sin asylansökan från migrationsverket innan boendet stängs.

– Får de nekande beslut har de också möjlighet att överklaga. Det som är synd med att boendena stängs är att barnen redan börjat gå i skola här och skapat sig ett hem. Men vi får se om boendet faktiskt stängs i november.

Barnens dag

Arrangörerna hade bett alla förbereda sig med egen picknickmat för att undvika de dyra priserna på plats. Alla fick också lappar med nummer till handledarna ifall något skulle hända.

– Stämningen var redan hög i bussen där det spelades arabisk musik, säger Lindroos.

Framför allt är det barnens dag. Alla under 18 år får ett eget åkband, vilka används flitigt. En liten pojke vid namn Ali springer hastigt fram och tillbaka på nöjesfältet hela dagen. I något skede går han till en åkattraktion som han är för liten för att åka ensam. Då erbjuder en finsk man att åka med honom. Ali vinkar ivrigt sedan från åkturen till sin mamma som sitter och äter på sidan. Sedan springer han vidare till vattenrutschkanan, där han utan att tveka sätter sig i gummibåten ensam.

Alis syster Seya kommer ett tag senare från en av de tuffare attraktionerna, i vilken man i något skede hänger med huvudet neråt.

– Visst var jag lite rädd där uppe, men det var roligt, säger hon.

NYFIKEN. Lilla Parisa fann tycke för Tykkimäkis grodmaskotar. Länge höll hon deras händer och ledde dem fram och tillbaka för att visa olika saker. Hon blev inte rädd när andra barn kom fram för att bli fotograferade med maskotarna. I stället tog hon tag i deras händer också, poserade för främmande föräldrar, ända fram tills det var dags att gå. Bild: Alexandra Karlsson

En ljusglimt i vardagen

Arrangörerna valde Tykkimäki delvis för att det passar de mindre barnen bättre än Borgbacken, där många av de äldre asylsökande varit.

Till och med de allra minsta barnen kan åka olika karuseller på nöjesfältet.

– Min man åkte med barnen i ett par attraktioner. Barnen har varit jättenöjda, säger en mamma som har tre småbarn.

– Jag hoppas att den här dagen blir en ljusglimt för barnen. Oavsett vad som händer med dem, om de får stanna i Finland eller skickas tillbaka till hemlandet, så har de haft den här upplevelsen och fått träffa sina vänner här, säger Martina Lindroos.

FARTFYLLD DAG. Syskonen Ali och Seya poserade med nöjesfältets maskotar. Bild: Alexandra Karlsson

Mer läsning