Barnen valde en ruskigt spännande Runeberg Junior-vinnare

GRATTIS. Runeberg Junior-vinnaren Eva Frantz gratuleras av kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen samt Östnylands chefredaktör Helén Kurri. Bild: Kristoffer Åberg

Rafflande berättelser tilltalade årets barnjurygrupper. Mysrysaren Hallonbacken utsågs till vinnare medan spökmysteriet Aavehevosen arvoitus fick ett hedersomnämnande.

Strax före klockan tio i går morse fylldes Bokgränden i huvudbiblioteket av en stor skara förväntansfulla barn som i egenskap av jurymedlemmar bjudits in för att delta i utdelningen av Runeberg Junior-priset.

I år medverkade sammanlagt 186 barn i läsningen och den därpå följande röstningen. Barnjurygrupperna som bestod av svensk- och finskspråkiga barn i åldern 6-9 år kom denna gång från Keskuskoulu, Näse skola, Kerkkoon koulu, Gammelbacka skola, Hinthaaran koulu, Hindhår skola, Sagobackens daghem och Eestinmäen päiväkoti.

Att döma av det jubel som följde då konferenciererna Susann Hartman och Catharina Latvala tackade alla barn för ett välgjort jobb, har det varit en betydelsefull och rolig uppgift. Det är inte svårt att förstå, själva tävlingskonceptet är ju unikt eftersom det är barnen som röstar fram vinnaren.

Priset är heller inte oansenligt; 10 000 euro och, givetvis, en liten byst av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Hela den festligt arrangerade tillställningen som inleddes med en fanfar framförd av bleckblåsare från Borgånejdens musikinstitut, signalerar att detta är ett litteraturpris med tyngd.

Spänning som tilltalar

När så konferenciererna några minuter över tio tillkännagav vinnarens, det vill säga Eva Frantz namn, bröt jublet ut på nytt bland barnen och själva vinnaren föreföll också märkbart berörd av och glad över att hennes bok Hallonbacken fått flest röster.

– Det här är det finaste priset jag någonsin fått. Det är finast för att det är ni barn som har läst och tyckt om min bok, sade Frantz i sitt tacktal.

BARNFEST. Sammanlagt 186 barn ur läsjurygrupperna var inbjudna till biblioteket där namnet på Runeberg Junior-prisvinnaren avslöjades. Bild: Kristoffer Åberg

Hallonbacken är Frantz första bok riktad till barn, en bok som hon skrivit utifrån sina egna preferenser.

– Jag ville skriva en bok som jag själv skulle ha gillat att läsa som barn. Men nu är jag inte så säker på att jag skulle ha vågat läsa den, tillade hon.

Frantz har tidigare skrivit deckare för vuxna och med Hallonbacken fortsätter hon i samma genre. Boken beskrivs som en riktig rysare, förlagd till förfluten tid och med en handling som utspelar sig i ett ödsligt sanatorium.

Det här är det finaste priset jag någonsin fått. Det är finast för att det är ni barn som har läst och tyckt om min bok.

Festligt värre

Även Tapani Bagges och Carlos da Cruz bok Aavehevosen arvoitus som fick ett Runeberg Junior-hedersomnämnande, har hög spänningsfaktor. Handlingen utspelar sig i Helsingfors år 1910 och handlar om ett pojkgäng som ska lösa ett mysterium med en spökande häst. Hedersomnämnandet i form av en Runebergbyst mottogs av illustratören Carlos da Cruz.

Efter prisutdelningen underhöll "Den fantastiska festduon" bestående av skådespelaren Paavo Kerosuo och musikern Hannu Risku barnen med några interaktiva och improviserade låtar med stöd av de belönade böckerna. De glada skratten och tjuten som ekade i Bokgränden under uppträdandet bevisade att det var ett omtyckt och lyckat inslag på festen. Tillställningen avslutades lika festligt som den inleddes; med saft och chokladkyssar till var och en.

Nio barnböcker tävlade om Runeberg Junior-priset 2019.

Fyra svenskspråkiga och fem finskspråkiga kandidater lästes av åtta barnjurygrupper.

Vinnaren är Eva Frantz med Hallonbacken med Tapani Bagges och Carlos da Cruz Aavehevosen arvoitus fick ett hedersomnämnande.

Runeberg Junior-priset instiftades 2017 av Tidningen Östnyland och Borgå stad. Priset är på 10 000 euro.

Mer läsning