Barnboken mår mycket bra i Finland

Det nyinstiftade Runeberg Junior-priset vill lyfta fram vidden av god inhemsk litteratur för barn i åldern 6-9. Av 130 nyutgivna böcker har förhandsjuryn valt ut nio som en barnjury nu får utvärdera.

Barnet behöver stöd för att hitta in i litteraturens fantastiska värld och nu får även vuxna hjälp i jakten efter bra böcker genom det arbete som stadsbiblioteket i Borgå och förhandsjuryn i Runeberg Junior-priset gjort.

Barnboksförfattaren och gymnasieläraren Hanna Lundström har tillsammans med dockteaterskådespelaren Ilpo Mikkonen och journalist Petra Lind gått igenom de 130 böcker som personalen vid Borgå stadsbibliotek plockat ut.

Juryn har fått stifta bekantskap med barnboksvärlden där de mött sorgsna barn, glada barn, nyfikna, djurkära barn, spökbarn, vampyrbarn och en rad mysterier. De utvalda är nio böcker, böcker för de yngsta och böcker för barn som just lärt sig att läsa själva.

– Variationen är förstås rätt stor på böcker som ska läsas med vuxna och böcker för de som just lär sig att läsa på egen hand, konstaterar Lundström. Hon har först försökt läsa böckerna utan förhandsfilter, för att sedan försöka fundera över vad som kan tänkas gå hem bland de olika åldrarna.

Ska kittla och egga till läsning

Förhandsjuryn har sökt böcker där text och bild stöder varandra och där både illustration och text håller en hög kvalité. Böckerna ska "kittla fantasin, ha en väl underbyggd story följd av läckra illustrationer" och därigenom stöda barnens lust att läsa.

Juryn kom fram till att barnboken i Finland mår bra, förlagen ger ut många barnböcker, mest på finska, men även på svenska.

Då det gäller barnlitteratur som kan uppmuntra ett spirande intresse för läsandet är utbudet mer tunnsått.

– Flera inhemska böcker kunde ges ut för barn som just lärt sig läsa. Nu består utbudet mest av översättningar och det innebär att miljön och intrigen kanske inte alltid känns igen av våra barn, konstaterar barnbibliotekarie Catharina Latvala.

Juryn hoppas därför att de utvalda böckerna för just den här gruppen skulle bli översatta och komma ut på båda språken.

Viktigt med vuxenstöd

Hanna Lundström jobbar som grundskollärare i modersmål och litteratur för årskurs 7-9.

– Det är viktigt att de vuxna intresserar sig för vad barnet läser, att det finns en spontan diskussion om böcker där man frågar vad barnet läser just nu, vilka böcker hen älskar och vilken bok hen ska läsa härnäst.

Undersökningarna tyder på att skolframgång och läsandet korrelerar, att barn som läser mycket klarar sig bättre, men Lundström vill inte se det så att barn som inte läst i yngre år skulle vara i klart sämre läge, men hon ser klart att barn som läst mycket i yngre år har stöd av det i skolan, både inom ämnet modersmål och inom litteratur, men också i skolan överlag.

– Läslusten är något vi behöver jobba med hela tiden. Vi måste försäkra oss om att alla får läslust för vi behöver kritiska läsare både i morgon och om tio år. Jag tänker mig att skolans uppdrag ska vara att både stöda dem som kommer till skolan med läsupplevelser i bagaget och dem som ännu inte har upplevt de där böckerna som kan bli vändpunkter för dem.

Barnboken behöver synlighet

Runeberg Junior-priset hoppas hon ska ge barnlitteraturen en större synlighet, för trots att det finns ett flertal barnlitteraturtävlingar, så behöver just den genren lyftas upp på många plan.

– Det finns tusen orsaker till att vi bör lyfta upp barnböckerna så att de blir mer synliga. I framtiden behöver vi människor som kan tackla både detaljer och helheter, precis som nu. Och när man läser förvandlar man ord till bilder, och den förmågan upplever jag att är unik för varje läsare.

Barnlitteratur kan vara en faktor som för samman olika generationer, och det tror Hanna Lundström att många skulle må bra av.

– I övrigt upplever jag att allt som är bra för barnen på lång sikt blir bra för alla.

Och åtminstone i Borgå inleds nu en febril läsning för nu körs de nio utvalda böckerna ut till barnjurygrupperna i svenska och finska skolor och förskolor. I åtta grupper på omkring 20 barn väntar sedan en kritisk genomläsning som utmynnar i ett val av 3-4 böcker. Bland de som barnjuryn valt ska sedan filmregissör Saara Cantell fatta sitt slutliga beslut om en vinnande bok.

Runeberg Junior-priset delas ut i samband med Runebergsdagen i februari 2017 och uppgår till 10 000 euro.

FAKTA

Runeberg Junior-priset

Tidningen Östnylands och Borgå stads barnlitteraturpris.

Priset tilldelas en finländsk barnbok för barn i åldern 6–9 år.

Det första priset delas ut i samband med Runebergsdagen i februari 2017.

Priset är en del av Borgå stads firande av Finlands 100-årsjubileum.

FAKTA

Kandidaterna för priset 2017

Sanna Karlström: Siilin laulu. Illustrationer Marika Maijala.

En vacker bok om förlust och om minnen som rörs upp. Naturens värde lyfts fram; igelkotten är pojken Arvis förtrogna vän och stensamlingen en kär skatt. Fräscha och levande illustrationer.

Lena Frölander-Ulf: Jag, Fidel och skogen. På finska Minä, Muru ja metsä. Illustrationer Lena Frölander-Ulf.

En lämpligt spännande bok om rädslor. Mörkret kryper in i bilderna och fantasin flyger under en helt vanlig tur till stugan. Fina, annorlunda "skrapillustrationer".

Ett helgjutet konstverk där trygghet och äventyr existerar sida vid sida. Där ute finns mörkret, kvällen och natten, men också det fantastiska äventyret och stjärnorna. Illustrationer som öppnar nya världar för läsare i olika åldrar.

Minna Lindeberg: Vildare, värre, Smilodon. Illustrationer Jenny Lucander.

En stark bilderbok om att vara barn, vän och sig själv. En bok man inte glömmer, och som är läsvärd för alla som gått i lekis, dagis eller förskola. En bok där berättelsen består lika mycket av överraskande bilder som av träffsäkra ord.

En fantasieggande berättelse med tuggmotstånd. Berättelsen stöds av sprakande kreativa illustrationer.

Pipsa Pentti: Lyyli ja hurja Paperi-Hukka. Illustrationer Pipsa Pentti.

Hyllar mod på ett roligt sätt. Filterpåsar, häftapparater och hålslag får ett nytt, annorlunda liv. Plus för fantasieggande illustrationer och grafisk lek med texten.

Tittamari Marttinen: Emeliina ja laulavan koiran tapaus. Illustrationer Lotta Kauppi.

En humoristisk och överraskande bok. Lämplig läsning för barn – meningarna är krävande men varken för korta eller för långa. Storyn har flyt. Pigga illustrationer som ger läsningen en extra kick.

Malin Klingenberg: Den fantastiske Alfredo. Illustrationer Joanna Vikström Eklöv.

En bok med en fartfylld start och ett flyt som håller hela vägen. Gott om action och ett språk som för texten framåt utan att vara förenklad. Också här är det barnen som klarar biffen.

Timo Parvela: Paten kalastuskirja. Illustrationer Pasi Pitkänen.

En rolig och trovärdig äventyrsfantasi. Intressanta och spännande illustrationer som sömlöst följer texten. Det här är ett äventyr som såväl barn som vuxna vill haka på.

Paula Noronen: Yökoulu ja kadonnut opettaja. Illustrationer Kati Närhi.

En bok för den som är redo för sitt första läsäventyr på egen hand. En klurig och spännande berättelse där bilderna stöder läsandet och läsupplevelsen. En bok som borde finnas överallt där nybörjarläsarna finns.

Miikka Pörsti: Kaikkien juhla. Illustrationer Marika Maijala.

Nytt grepp om klassiskt tema: nyinflyttad kille söker sin plats i gårdens gäng vilket inte alla kan acceptera. Käck text ackompanjeras av färggranna, fräscha illustrationer. Viktigt budskap om vänskap, om att våga förändras och om att acceptera alla oavsett bakgrund