Barbershopbrudar ute med nytt album

INSPELNING. Dambarbershopkören Lady Shave Porvoo Chorus spelade in nya albumet Fascinating Rhythm under två veckoslut i studion i Magnusborg. Bild: Susanna Lehtinen

Sångarna i barbershopkören Lady Shave Porvoo Chorus är skivaktuella med albumet Fascinating Rhythm som släpps i helgen. Samtidigt drar det ihop sig till konsert i studiomiljö.

Det har gått sjutton år sedan Borgåbaserade barbershopkören Lady Shave Porvoo Chorus senast kom ut med en skiva. Det var en orsak god som någon att dra i gång ett skivprojekt tyckte koristerna och körens konstnärliga ledare Emilie Adolfsson.

– Musiken försvinner på sätt och vis upp i luften och därför är det viktigt att ibland kunna skapa musik som är konkret och bestående. Därför bestämde vi oss för att spela in en skiva.

Adolfsson var med och planerade och startade upp projektet, och inledningsvis tanken att albumet kulle bli lugnt och stämningsfullt – med musik som man gärna lyssnar på hemma, till exempel då man lagar mat. En bit in i processen tog skivan ändå en lite annan riktning; man ville också få med mera fartfyllda låtar – egentligen helt naturligt med tanke på barbershopmusikens natur.

– Allting som vi sjunger handlar i själva verket om rytmer, säger Adolfsson.

De nio låtarna på albumet Fascinating Rhythm är plockade från lite olika håll. Här finns barbershopstandards som Yes, sir! That's my baby, här finns några örhängen på svenska, bland annat Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan och som socker på botten Emma Salokoskis låt Veden alla i specialarrangemang av Ida Olsonen.

– Ida Olosonen arrangerade låten mot barbershophållet i samband med Lady Shaves trettioårsjubileum för två år sedan, säger Emilie Adolfsson.

Själv var hon mammaledig under största delen av skivans tillkomst och vikarierades av Jessica Lång. Resultatet blev att Lång ledde kören då sex av låtarna spelades in medan Adfolfsson var tillbaka för att dirigera då de tre sista låtarna spelades in.

Fascinating Rhythm spelades in i studion i Magnusborg under två veckoslut, och det är orsaken till att Lade Shave valt att ordna också skivreleasekonserten i samma intima studiomiljö. Konserten går under namnet Live at the studio och fokus ligger uttryckligen på barbershopmusiken. Det betyder att koristerna den här gången uppträder utan glamourösa dräkter och inövad koreografi.

– Det blir två konserter på Magnusborg lördagen den 11 november, säger Emilie Adolfsson.

Biljetterna till den första konserten klockan 15 är redan slutsålda men det finns ännu plats till kvällskonserten som börjar klockan 18. Biljetterna kostar 10 euro och fås via körmedlemmarna.

Fascinating Rhythm är Lady Shaves tredje album. Körens första skiva Hetki yhdessä – En stund tillsammans gavs ut år 1997 och den andra skivan Naisen elämää – Sånt är livet utkom år 2000 då kören firade sitt femtonårsjubileum.

Kören är Finlands enda registrerade dambarbershopkör.

40

kören har cirka fyrtio damkorister i ledet.

Repertoaren består huvudsakligen av musik arrangerad i barbershopstil.

Kören är medlem i FABS (Finnish Association of Barbershop Singers), Nordic Light Region och Sweet Adelines International.

Som körens konstnärliga ledare fungerar Emilie Adolfsson.

Kören är aktuell med sin tredje skiva, Fascinating Rhythm, som släpps den 11 november.

Mer läsning