Bara världsmästaren snabbare än Seliö

HÖJDE NIVÅN. Sami Seliö startade från nionde rutan men kom som andra förare till rutflaggan. Bild: Marko Mäkinen

Det blev en tudelad säsongsinledning för Mad-Croc Baba Racings finländska duo Sami Seliö och Filip Roms. Vinden och tv-kameror ställde till det, men slutresultatet blev ändå en prispallsplacering.

Sami Seliö inledde säsongen i VM-serien för F1-båtar med att hämta upp sig från en nionde plats till den nästhögsta prispallen i Portugals GP. Filip Roms tvingades avbryta då en kamera i hans förarhytt lossnade mitt under loppet.

Segern i Portugal gick till regerande världsmästaren Philippe Chiappe, men det var Seliö som var helgens namn. Seliö var nia i tidskvalet som flyttades framåt till tävlingsdagens morgon då vindförhållandena gjorde körandet omöjligt på lördag. Seliö gasade i mål knappa 13 sekunder bakom fransmannen Chiappe.

– En bra start på säsongen. Jag är nöjd med mig själv och med teamet, men inte riktigt lika nöjd med några konkurrenters prestationer. Förare som jag varvade orsakade problem och en del försökte till och med blockera min körlinje, berättar Seliö i ett pressmeddelande.

– Men en andraplats tolv sekunder bakom segraren från nionde rutan är ingen dålig insats. Det var ett tungt lopp men en bra start. Prispallssviten från förra året fortsätter. Jag är på kartan i jakten på min tredje VM-titel, säger Seliö.

Kamera stoppade Roms

Bara nio förare kom i mål i Portugal. En av de som avbröt var Filip Roms. Romsstartade från 14:e rutan och han var halvvägs in i loppet på en sjundeplats då det ofattbara hände. En kamera som VM-seriens promotor installerat i förarhytten lossnade och träffade motorns så kallade "kill switch".

– När bensinflödet till motorn plötsligt slutar mitt under maxhastighet och höga varv, lämnar det sina spår i motorn. När jag fick i gång motorn igen hade den inge fart i sig mera, så jag var tvungen att avbryta, säger Roms.

– Det här är oförlåtligt av tv-teamet. Kameran blev och tvinna i mina fötter. Jag körde bra hela tiden, därför grämer det helt jäkligt mycket att jag måste avbryta, fortsätter han.

Också Seliös kamera lossnade, men redan under uppvärmningen. En mekaniker plockade borta kameran efter incidenten.

VM-serien fortsätter först i månadsskiftet juni-juli då Frankrikes GP står på programmet.

Ställningen i VM-serien för F1-båtar efter 1/7 deltävlingar:

1. Philippe Chiappe 20

2. Sami Seliö 15

3. Duarte Benavente 12

4. Alex Carella 9

5. Bartek Marszalek 7

6. Cédric Deguisne 5

7. Grant Trask 4

8. Erik Stark 3

9. Peter Morin 2

...

Filip Roms 0