Bandysupportrar i grönt och vitt

Lördagens vinst var en lätt match för Akilles och fansen myser.

Efter en säker första halvlek som slutade 3-0 till Akilles fördel, blev övertagandet stort i andra halvlek. När matchen var slut var ställningen 11-1.

Grundserien i bandyligan avslutades på veckoslutet, och på lördagen mötte Akilles, som redan säkrat en plats i slutspelen, Björneborglaget Narukerä, för vilka matchen var avgörande.

– Även om Akilles redan kvalat vidare, är dagens resultat viktigt med tanke på vilka alternativ Akilles har då de ska välja vem de vill möta i kvartsfinalskedet, berättar Tomas Nordström.

Han är en av Akilles många bandyfantaster som har följt med Borgåbandyn sedan barnsben.

– När man har tycker att man tagit på sig riktigt mycket kläder, så ska man alltid ta på sig minst ett lager till, så kallt är det alltid här.

Intresset började när han som liten såg på när gudfar spelade bandy i Akilles. Sedan dess har intresset hållit i sig, och i dag försöker han hinna se alla matcher.

Vid en första anblick kan det se lite trist ut, men då man lär sig mer inser man viken hastighet och teknik som krävs, och då blir det intressant på riktigt.

Bandy är dock en sport som tar tid att lära sig tycka om.

– Vid en första anblick kan det se lite trist ut, men då man lär sig mer inser man viken hastighet och teknik som krävs, och då blir det intressant på riktigt.

SYNS OCH HÖRS. Supporterklubben Trömpperit ser till att publiken hänger med i spelet. Bild: Daniel Andersson

Akilles hejarklack går under namnet Trömpperit, och två av de trognaste supportrarna är Kristoffer och Sebastian Smeds.

– Vår pappa spelade bandy i Akilles, och det har även vi gjort, berättar de.

Numera är de dock endast ivriga supportrar, och de missar väldigt sällan en match. Årets säsong har varit lyckad, och de två bröderna är stolta över Akilles insatser.

Iklädda de karakteristiska grönvita halsdukarna och mössorna är det en mäktig känsla då Trömpperit kör i gång och trumslagen ljuder. Man ordnar även gemensamma bussresor för att se på Akilles bortamatcher.

– Att ha Trömpperit på läktaren kanske inte alltid är så roligt för motståndarlaget eller för domaren, säger Tomas Nordström med ett skratt.

Åldersspannet på publiken är brett, från åldrar som går att räkna på en hand till publik som sett matcher sedan många decennier tillbaka. Även om publiksiffrorna i dag inte är desamma som på 1970-talet, är intresset fortfarande stort, och ung publik finns det gott om.

Till de yngre supportrarna hör Mimmi Bärlund, som har kommit för att se på matchen tillsammans med Nicola Fransas. De har med sig en ännu yngre Akillessupporter, Madicken Fransas, som konstaterar att hon inte fryser, såsom bland annat undertecknad reporter gjorde.

GOTT OM UNGA FANS. Bland annat flickorna Mimmi Bärlund, Nicola och Madicken Fransas hör till de yngre av Akilles supportrar. Bild: Daniel Andersson

Alla tre instämmer i att bandy är kul, och att familjetraditionen är väldigt viktig poängterar även de.

Tomas Nordström säger att sammanhållningen och gemenskapen är en väldigt viktig del.

– Bandy är för de flesta en familjegrej, och dessutom en Borgågrej.

SEGER. Efter första halvlek stod det 3-0 till Akilles bandy, hela matchen slutade med 11-1. Bild: Daniel Andersson