Bandylirare av världsklass tar mått på varandra i Borgå

TRÄNING. Inför VM i Kazakstan år 2012 övade landslaget på bollplan i Borgå. På bilden HIFK:s Rolf Larsson. Bild: Niklas Tallqvist

Tack vare landslagspausen i de nationella serierna kommer Finland, Sverige och Ryssland att kunna ställa upp sitt främsta manskap i trenationsturneringen som spelas i Finland nästa veckslut. Matchen Finland–Sverige avgörs på bollplan i Borgå.

Niklas Skog, vice ordförande för Akilles Bandy, som tillsammans med Finlands bandyförbund har hand om arrangemangen, ser fram emot en intensiv match. Trots att det handlar om en övningslandskamp inför bandy-VM som avgörs i Irkutsk i Ryssland i slutet av mars misstänker Skog att Sverige kommer till Borgå för att få upprättelse för förlusten då länderna senast möttes.

Visst kan vi hoppas på att även få se någon Borgåbo på planen.

– I turneringen i Åby i december snuvade Finland Sverige på segern då Jimi Heinonen avgjorde i den 88 minuten. Sverige håller sig för en såpass mycket bättre bandynation att de inte vill ta stryk två gånger i rad. Så jag tror det blir en tuff och intressant match.

Då hemmalaget Akilles spelar ligamatcher på bollplan kan man räkna med närmare tusen personer i publiken och Skog hoppas på liknande siffror under landskampen. Orsaken till att förväntningarna inte ligger högre än så är att hemmalagets spelare inte har någon större roll i landslaget. Majoriteten av Finlands bästa bandyspelare lirar i Sverige och då chefstränare Ari Holopainen nu har chansen att välja och vraka räknar Skog med att en stor del av landslaget består av spelare därifrån.

– Bandy är jättestort i Sverige och det finns bandylag i nästan varje by. Men visst kan vi hoppas på att även få se någon Borgåbo på planen. I observationstruppen som inför säsongen togs ut under Ari Holopainens ledning finns fyra Akilles-spelare.

24.1 klo 19: Finland–Sverige på bollplan i Borgå.

25.1 klo 13: Ryssland–Sverige i Villmanstrand.

26.1 klo 13: Finland–Ryssland i Villmanstrand.

Turneringen, som arrangeras av Veiterä i Villmanstrand och Akilles i Borgå, är en övning inför VM i bandy som spelas 28.3–5.4 i Irkutsk i Ryssland.

Finlands laguppställning

Målvakter: Jussi Aaltonen Motala, Kimmo Kyllönen Vänersborg.

Försvar: Elias Gillgren Motala, Tommi Määttä Edsbyn, Ilari Moisala AIK.

Sidostöd: Samuli Helavuori Bollnäs, Juho Liukkonen Vänersborg, Ere Verhelä Veiterä.

Mittfältet: Ville Aaltonen (C) Bollnäs, Tuomas Määttä Edsbyn, Eetu Peuhkuri Vetlanda, Janne Rintala Västerås SK, Teemu Määttä Sirius, Jaakko Hyvönen Narukerä,

Niklas Holopainen IFK Kungälv

Anfallare: Rasmus Kettunen Akilles, Emil Fedorov Vetlanda, Jimi Heinonen Sirius, Kalle Lempinen AIK.

VM-titlar sedan 1957

Sovjetunionen: 14

Sverige: 12

Ryssland: 11

Finland: 1

Vill tacka de isansvariga

Att landskamper avgörs i Borgå har inte hört till det vanliga den senaste tiden. Då man försökte senast för 5–6 år sedan slutade det i ett debacle som Skog med sina egna ord "helst vill glömma".

– Då skulle det ordnas en liknande turnering i början av december men den fick flyttas till Helsingfors på grund av det varma vädret. Nu tänkte vi att det skulle vara någorlunda säkert att satsa på en landskamp mitt i vintern men inte ser det så bra ut nu heller. Man får nog sitta som på nålar när man följer med väderprognoserna.

Skog räknar ändå med att matchen ska kunna spelas på konstisbanan och har vill rikta ett tack till Borgå stads isskötare.

– Trots det milda vädret har de lyckats hålla isen i skick. Jag vågar lita på att det fungerar också nästa fredag men det verkar bli en utmaning.

Bjuder in elever

Akilles vill erbjuda barn och unga i Borgå en chans att se bandy på riktigt hög nivå och kommer därför att erbjuda 4 200 elever möjligheten att se landskampen mot Sverige gratis. Fribiljetter delas ut till skolorna inom den grundläggande utbildningen.

Vi har ännu inte tryckt biljetterna, det lönar sig att följa med nyheterna på finbandy.fi.

I januari i fjol gjorde man samma sak inför ligamatchen Akilles–Kampparit och då kom drygt hundra elever till planen. Med tanke på att Akilles då hade delat ut över femtusen biljetter kan siffran tyckas vara ganska låg. Skog säger att han ändå var ganska nöjd.

– Skolorna ligger ju utspridda på ett stort område i Borgå och särskilt för unga elever är det inte så enkelt att ta sig till centrum. Dessutom var vädret riktigt kallt i fjol om jag minns rätt.

Biljetter till fredagens landskamp kan köpas vid planen och antagligen även i förväg från Fiskhuset i Borgå.

– Vi har ännu inte tryckt biljetterna, det lönar sig att följa med nyheterna på finbandy.fi.

Uppdaterad 16.1 klockan10.03 med Finlands laguppställning.

Mer läsning