Bandyligapremiär i kväll: Mycket förväntas av Akilles unga lirare

SÄSONGSTART. Matti Vainios Akilles spelar hemmapremiär i Bandyligan i kväll med start klockan 19. Bild: Tommi Willberg

Hemmapremiär i kväll och två matcher inom tjugofyra timmar. Akilles föryngrade manskap är redo att sparka i gång ligasäsongen 2017-18 med en intressant dubbelomgång.

Regerande mästaren Veiterä och WP 35 tjuvstartade i går kväll medan resten av lagen inleder säsongen under veckoslutet. I Borgå är det matchstart i kväll klockan 19 då Kampparit gästar Akilles – laget som hört till de senaste årens starkaste, även om guldmedaljerna snotts framför näsan på grönvitt två finaler i rad.

– Det har varit två tuffa år med två tunga besvikelser. Vi försöker förgylla silvret men också köra in våra unga spelare, säger Akilles chefstränare Tomi Gröhn.

Jämfört med i fjol har spelartruppen förändrats en hel del. Det positiva är mängden egna produkter som nu får en chans i herrlaget. Den absolut grymmaste negativa nyheten i hela Bandyligan var Sami Laakkonens knäskada som satte stopp för hans säsong innan den ens börjat. Då också bland annat Petteri Lampinen lagt av och Denis Sadakov lämnat för spel i Ryssland krävs det att nya spelare axlar ett större ansvar.

– Så dåligt som möjligt för oss att Sami skadade sig. Men nu måste alla andra stiga fram och göra sitt bästa. Får se hur långt det räcker, säger Gröhn.

Transferfönstret är uppe fram till årsskiftet och Akilles håller ögonen uppe för en ersättare för Laakkonen. Men redan nu har nyförvärvet från Jyväskylä, 18-åriga Saku Hämäläinen, visat att han är på bettet i offensiven och kan vara ett hot likt Laakkonen.

– Hämäläinen är en sådan spelare som jag förväntar mig mycket av. Han har gjort flera mål i finska cupen och i träningsmatcherna.

Av de nya spelarna har också ryska duon Roman Murzin och Pavel Kuznetjov rätt snabbt hittat sin plats i laget.

– De har kommit ganska bra in. De är sociala och vill lära sig hur vi här i Finland spelar. Roliga killar, jag tror att det blir bra, säger Gröhn.

"Tar emot allt ansvar jag får"

En till som hör till gruppen unga spelare som hungrar efter ansvar är 17-åriga målvaktslöftet Isak Skog som axlar ansvaret mellan stolparna tillsammans med Olli Lappalainen som kom till Borgå från Uleåborg.

– Jag fick spela redan två ligamatcher förra säsongen. Jag är helt redo och tar emot allt ansvar jag får, säger Skog som också agerar förstamålvakt för Akilles P21-lag.

Skog är nöjd med hur laget hittills fungerat ihop även om det inte blev någon större framgång i finska cupen som stördes av svårt väder. Backbesättningen jobbar som den skall även om en solklar ledare saknas.

– Den är i hög grad sådan som Akilles backlinje brukar vara: tät och mycket tal mellan spelarna så att vi vet var vi har varandra. Långbollarna är vi säkra på, säger Skog.

– Jag ser inga problem där fast vi har ett yngre lag än i fjol.

Regerande mästarna Veiterä anses vara en klar favorit i år men utöver det är ligan svårtippad, liksom den brukar vara inför säsongsstarten.

– Vi vet mera omkring nyår. Vårt spel är inte helt färdigt ännu. Det tar tid att få allt att fungera, säger Gröhn.

Fakta

Bandyligan 2017-18

Tio lag kämpar om FM-guldet: Akilles (Borgå), Botnia (Helsingfors), HIFK (Helsingfors), JPS (Jyväskylä), Kampparit (S:t Michel), LRK (Torneå), Narukerä (Björneborg), OLS (Uleåborg), Veiterä (Villmanstrand), WP 35 (Varkaus).

Grundserien avslutas den 11 februari. De åtta bästa går till slutspel.

Akilles placeringar de fem senaste säsongerna: 2–2–5–3–4.

Akilles medaljer: 2 guld (1981, 1985), 3 silver (1968, 2016, 2017), 7 brons (1935, 1978, 1982, 1983, 1984, 1987, 2014).