Bandyhall aktuell också i Borgå

HAL START. Borgå Akilles bandysektion vill se en bandyhall i Kokon och har lagt fram preliminära planer för Borgå stad. I söndags då Akilles tog ner JPS var stora konstisen i prima skick, så har de sällan varit under FM-ligans tidiga matcher. Bild:

Förra veckan damp nyheten ner om att en bandyhall planeras i Malm i Helsingfors. Motsvarande planer finns också i Borgå skriver Svenska Yle Östnyland på sin webbplats.

Varma och regniga vintrar har i flera omgångar ställt till det för Akilles representationslag i bandy. Trots konstis på Bollplanen har man otaliga gånger tvingats ställa in allt från premiärmatcher i FM-ligan till vanliga seriematcher. Inte nog med det. Eftersom Akilles bandylag för det mesta kommer åt att träna på stor is först då säsongspremiären redan står på lut, har det också inverkat på spelet.

I fjol nådde laget visserligen en sensationell silvermedalj i FM-ligan – också då på genomrutten is på konstisbanan i Åggelby – men under många år har Akilles bandylag hållit till i serietabellens mitt eller längre ner. Isproblemen är med andra ord någonting som bandyklubbarna i södra Finland har som ett gemensamt gissel, därav hallplanerna i Malm.

Det är bakgrunden till att Borgå Akilles Bandysektion lagt fram ett förslag om att bygga en bandyhall i Borgå. Enligt Svenska Yle Östnyland har Per Högström, chef för idrottstjänster i Borgå, fått en preliminär plan för en bandyhall på sitt bord. Varken Högström eller representanter för Akilles bandy har velat kommentera planerna i det här skedet, men det står klart att det enda området där det är möjligt att bygga en bandyhall ligger i Kokon.

Stadsfullmäktige i Borgå beslutade tidigare i höstas att en fotbollshall byggs intill Aurorahallen i Kokon. Den nya hallen fyller upp så gott som hela det gällande planläggningsområde och för att bandyhall ska kunna placeras på samma plats krävs en planändring.

Is på kort

Just nu är is också annars på kort i Borgå. Ungdomsishallen i Kokon är stängd på obestämd tid för reparationer på grund av risk för ras, och det är svårt för hockeyklubbar, bandylag, rinkbandymanskap och konståkare att få tillräckligt med istid. Till Yle Östnyland säger Högström att en bandyhall kunde tjäna inte bara föreningarna i Borgå utan också i regionerna runtom. Enligt honom är en satsning på en bandyhall ändå någonting som de issportande föreningarna måste enas om.

Finansieringen av ett storbygge av den här kalibern är ett kapitel för sig. Pengar, utöver planläggningsproblem och bygglovsprocesser, är en öppen fråga. Dessutom har Akilles planer på en bandyhall i det här skedet inte manglats inom stadens politiska instanser. ÖN