Bandet Easy tolkar Eagles låtar

Easy The Eagles Tribute Band uppträder i Konstfabriken den 9 december. Bild: Privat

Låter bandnamnet Easy bekant? Då var du antagligen ung på 1970-talet, och minns Easy som ett coverband som också spelade in en lp-skiva.

Efter en lång paus återuppstod bandet 2014 med tre av sina originalmedlemmar och nu under namnet Easy The Eagles Tribute Band. På 70-talet spelade bandet den tidens hitlåtar, i bandets nya upplaga spelar man enbart Eagleslåtar, därav namnet.

Torsdagen den 9 december spelar bandet i Konstfabrikens Fabrikssalen, ett utrymme som Roni Kamras, gitarr och sång, och bosatt i Tolkis, beskriver som ett stämningsfullt klubbutrymme för deras musik.

Vi har spelat flera gånger tidigare i Borgå, men inte just här. I Fabrikssalen sitter publiken vid egna bord och kan ta en drink medan de njuter av underhållningen.

– Vi har spelat flera gånger tidigare i Borgå, men inte just här. I Fabrikssalen sitter publiken vid egna bord och kan ta en drink medan de njuter av underhållningen.

Varför just Eagles musik? Det började som en plojgrej, i samband med Helsingfors Tribute bandfestival. Kamras och två av de andra ursprungliga medlemmarna Peter Kokljuschkin, basgitarr och Sami Javne, trummor och sång, beslöt sig för att delta. Samtidigt kom bandets "unga medlemmar" med, det vill säga gitarristerna Lauri "Lappe" Holopainen och Erno Laitinen.

– Det var skojigt, och resulterade i att vi har haft rätt många spelningar, även en i Stockholm.

Just den konserten 2019 på ett hotell i närheten av Globen minns Roni Kamras med värme. Först var bandet på Eagles konsert, och genast därefter spelade de Eagles-låtar i sin egen konsert på hotellet.

– Publiken var främst folk som också sett Eagles konsert, och det verkade som om publiken gillade även våra versioner, säger Kamras.

Och nu kan alltså Borgåpubliken få sin dos av Eagles, och som ett extra inslag medverkar Katri Silolahti, sång och keyboards, med covers av Linda Ronstadts låtar. Också det har sin förklaring.

– Eagles kompade en gång i tiden Linda Ronstadt, innan de var och en fick framgång på varsitt håll.

För att fräscha upp publikens minnen av 1970-talsbandet Easy, visas en dokumentär i pausen. Filmen på cirka 10 minuter innehåller bland annat Pekka Karhuvaaras intervju från 1978 med bandet, och även inslag från dagens Easy finns med.