Bakterier i Borgåvattnet – måste kokas

PLÖTSLIG EFTERFRÅGAN. Efter att Borgåborna fick höra om bakteriefyndet åkte många till butiken för att bunkra vatten. Bild: Max Nyberg

Det förekommer E.coli bakterier i dricksvattnet i Borgå. Allt dricks- och hushållsvatten måste kokas i 5 minuter. Man ska inte heller skölja frukt och grönsaker i okokat vatten.

Hälsomyndigheterna och staden slog i dag larm om saken. Kokningsuppmaningen gäller hela Borgå förutom Norike, Ebbo, Tirmo, Gäddrag, Pellinge, Seitlax, Fagersta, Vålax och Grännäs.

Också i stora delar av Askola gäller det att koka vattnet.

Kärl går att använda då de är diskade och torra. Man kan använda vatten för att tvätta sig själv och för att tvätta kläder, men efter handtvätt kan man använda desinficerande medel för händer.

E.coli bakterier har påträffats i prover som tagits från vattentornet i Kvarnbacken på måndagen. Det tyder på att avföring smutsat ned vattnet. Saken undersöks för tillfället. På grund av bakterierna kloras vattnet, så det kan både smaka och lukta klor.

Folk hamstrar

Stadsborna köar för tillfället till apotek och affärer för att inhandla både vatten och desinficeringsmedel, var alltså förberedd på att hyllorna är tomma.

Verkställande direktör Risto Saarinen vid Borgå vatten uppmanar till försiktighet men påpekar att ingen behöver bli hysterisk.

– Vi hoppas få läget under kontroll inom några dagar och följer med situationen.

Enligt vad han fått veta har man hittills varken på sjukhuset eller hälsostationerna haft ökade fall av magsjuka, det är ju magsjuka denna bakterie kan åstadkomma.

– Förhoppningsvis reagerar ingen på det här.

Vad det beror på att bakterien hamnat i vattentornet vet man ännu inte. Saarinen säger att teoretiskt kan den komma från till exempel vattentag eller rörbrott.

– Vi har kollat vattentagen och inte hittat något där. I julas hade vi ett rörbrott men proven därifrån är också rena.

Under de 5 år han jobbat vid Borgå vatten har man aldrig haft problem med den här sortens bobbor.

Rykten stämmer inte

Det går vissa rykten på stan om att Borgå vatten kände till situationen redan på måndagen men informerade inte allmänheten.

Detta stämmer enligt Risto Saarinen inte.

– Vi tog proven i måndags, men resultaten kom på tisdag förmiddag då vi omedelbart reagerade.

Verksamheten i daghem, skolor och serviceboenden fungerar som normalt. Personalen ser till att vatten används på rätt sätt.

Hälsoskyddet tar nya prover och resultaten blir klara onsdagen den 4 januari.

Magsjuka förorsakad av bakterier i dricksvatten smittar på samma sätt mellan människor som vanlig magsjuka.

Mer läsning