Badstränderna i Sibbo utsatta för vandalism

UTSATT BRYGGA. Tasträskbryggans repstaket fick sig en omgång. Skadorna blev trots allt ganska små. Bild: Max Nyberg

Med solen kommer vandalismen. Säsongen har redan kommit i gång med två fall i Molnträsk och ett i Tasträsk.

– Det är ett sådant arbete som vi får göra många gånger varje sommar. Nu börjar det igen, säger Piritta Forsell, servicechef för idrottstjänster i Sibbo.

Denna gång var det bryggan vid kommunens badplats i Tasträsk som någon har gått åt. Repstaketet har utsatts för åverkan och Forsell säger att det är viktigt att reparera skadorna så fort som möjligt eftersom det ger en signal till vandalerna att det inte är acceptabelt att förstöra allmän egendom.

I fjol ryckte planskötarna ut tre, fyra gånger får att reparera skadegörelse vid Tasträskstranden. I år har någon eller några redan i två repriser lyckats slå sönder dörren till kiosken i Molnträsk som ligger ett stycke från Tasträsk.

– Badsäsongen håller precis på att starta så det kommer att ske ännu många gånger, säger Forsell.

Hon tillägger att det förstås beror på vädret, sol och värme innebär alltid större risk för skadegörelse. På kommunkansliet funderar man nu på att upprätta kameraövervakning på badstränderna.

– Det är känsligt med kamera på badstränderna men någonting måste man göra.

Dessutom besöker väktare badstränderna regelbundet.

– Vi har ett avtal med Securitas och några kvällar och nätter i veckan. I går fick jag en rapport om vandalism i Molnträsk. Vid Molnträsk var det tolv unga på plats, säger Forsell.

Kommunen har ingen möjlighet att övervaka de potentiella vandalerna kontinuerligt.