Badförbud i Lovisa

VALKOMVIKEN. Arkivbild. Bild: Marita Itävuori

Lördagens oväder ledde till ett stort utsläpp av orenat kloakvatten i Valkomviken. Miljöhälsovården har idag tagit badvattenprov. Resultat får på onsdag.

– Ett tusen kubikmeter orenat avloppsvatten är en stor mängd fastän det har varit utspätt med regnvatten, säger Maarit Lönnroth vid miljöhälsovården. Vi vet inte hur utsläppet sprids och utspäds i vattnet. Därför rekommenderas inte simning i Lovisaviken tills vidare. Vår provtagare har åkt iväg och ta badvattenprov från badstränderna i Plagen, Valkom och Källas lägergård. Resultaten torde vi få på onsdagen.

Åtminstone fram till dess är rekommendationen att man inte ska bada vid de här stränderna.

Att avloppsvattnet rann ut orenat i Valkomviken är resultatet av flera olyckliga sammanträffanden.

Det var den sista pumpstationen vid huvudavloppsledningen från hela Lovisaregionen till reningsverket som stannade på lördagskvällen klockan 20.30.

Försenat felmeddelande

– Egentligen är det bara avloppsvattnet från Valkom som inte går via just den här pumpstationen, säger Markku Paakkarinen som är chef för vattenförsörjningen i Lovisa.

Avloppsvattnet var just då blandat med stora mängder regnvatten, som alltid då det hällregnar. Paakkarinen gissar att regnvattnets andel av de tusen kubikmetrarna uppgick till mellan 80 och 90 procent.

Det blev ett strömavbrott, men samtidigt eller redan före avbrottet hade själva övervakningsmekanismen vid pumpstationen gått sönder, kanske på grund av ett överspänningsfel.

– I normala fall ska tekniken fungera så att den skickar ett felmeddelande vid strömavbrott, säger Paakkarinen. Nu gick felmeddelandet ut först en timme senare, vid 21.30.

– Vattenverket tillkallade Kymmendalens montörer, som kunde konstatera att strömmen slagit på igen. Men pumpstationen fungerade ändå inte.

Fyra timmar orenat

Reparationerna på pumpstationen blev klara litet över midnatt och det ledde till att avloppsvattnet gick ut orenat i Valkomviken i fyra timmars tid.

– Man har talat om att vi borde ha generatorer som kunde slå på vid elavbrott, säger Paakkarinen. i det här fallet skulle det ändå inte ha hjälpt.

– Andra har uppmanat oss att inte låta det orenade vattnet rinna ut. Det kan vi inte göra, det kan leda till att avloppsvattnet rinner in i källare i staden i stället.

Själva pumpstationen är gammal men tekniken är relativt ny, cirka fem år gammal.

Paakkarinen tog sig själv en titt på vattnet i Valkomviken på söndagsmorgonen.

– Jag kunde inte urskilja några synliga föroreningar. Det säger förstås ingenting om bakteriehalterna. Vi får vänta på miljöhälsovårdens provresultat.

Mer läsning