Båda kutterskötarna i lotsbåten funna döda – det här är en tung och sorglig dag

Bild: Gränsbevakningen

De två kutterskötarna som befann sig i lotsbåten som kantrade utanför Emsalö i går klockan 17 hittades under nattens räddningsoperation döda inne i båten.

– Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga och arbetskamraterna till de två lotskutterskötarna och tacka alla som har deltagit i räddningsoperationen, säger Kari Kosonen, vd för statsäga Finnpilot som ansvarar för lotstjänster inom Finlands territorialvatten.

Finnpilots lotsbåt L242 kantrade utanför Emsalö i går, fredag, strax före klockan 17 på kvällen.

Sjöräddningen försökte vända den kantrade båten, men under operationen sjönk båten och senare fann dykare de två kutterskötarna inuti båten som låg på havsbotten.

– I båten fanns två av våra arbetstagare som var på väg för att hämta en lots från ett fartyg som hade fått assistens. Vi känner ännu inte till orsaken till varför båten stjälpte, säger Kosonen i ett pressmeddelande.

– Det här är en tung och sorglig dag för hela Finnpilot. Tillsammans med myndigheterna utreder vi orsakerna bakom tragedin så att vi kan garantera våra anställdas säkerhet i framtiden. Vi har redan vidtagit åtgärder för det, säger Kosonen.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) framför sina kondoleanser med anledning av olyckan.

– Jag framför mitt djupa deltagande till de anhöriga till dem som omkom i olyckan och till alla som berörs av denna tragiska olycka, säger Berner.

I räddningsoperationen deltog enheter från Gränsbevakningen, Helsingfors räddningsverk, Borgå sjöräddningsförening, Finnpilot och Mellersta Nylands räddningsverk. Sjöräddningsoperationen tog över åtta timmar.

Polisen har inlett en utredning om dödsorsakerna och Olycksutredningscentralen likaså.