Efterfrågan på eluppvärmda småhus sjönk men kan stiga igen

Drömmer du om att bo i eget hus? Rätta tiden att skaffa drömhuset kan vara nu.

Det här är drömmen för många: ett eget hus.
27.01.2023 14:02
För närvarande finns det gott om eluppvärmda enfamiljshus till salu runt om i Finland, och priserna på dem har proportionellt sett sjunkit mest bland alla alternativa enfamiljshus. Boendekostnaderna för hus med eluppvärmning kommer att sjunka avsevärt om elpriset går ned som väntat. 
– Jag vågar påstå att det nu på allvar lönar sig överväga att skaffa ett hus med eluppvärmning, eftersom efterfrågan och priserna på eluppvärmda enfamiljshus säkerligen kommer att stiga igen efter att elpriset på nytt har stabiliserat sig mer permanent på en måttlig nivå, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem i ett pressmeddelande.
Enligt Rantanen kan det alltså vara vara rätt tid nu för att skaffa ett eluppvärmt enfamiljshus, om drömmen är att bo i ett eget hus. 
– Särskilt om ägaren till det eluppvärmda huset redan har förbättrat energieffektiviteten genom en energirenovering i huset. Under det gångna året har väldigt många skaffat luftvärmepumpar till sina enfamiljshus och installerat solpaneler på taken, vilket kan ge avsevärda besparingar i uppvärmningskostnaderna.
I Finland finns det över 500 000 eluppvärmda enfamiljshus och parhus. På webbplatsen Etuovi.com hör enfamiljshus fortsatt till de mest populära sökningarna.
– I Finland finns det enligt Statistikcentralen 1,2 miljoner enfamiljshus, varav minst några hundratusen har eluppvärmning. Nyheterna den senaste tiden om att elpriset kommer att sjunka och etablera sig permanent på en nivå omkring fem cent per kilowattimme är en lättnad för alla finländare, men alldeles särskilt för dem som äger enfamiljshus med eluppvärmning, säger Rantanen.
Av alla bostadstyper var det handeln med gamla enfamiljshus som sjönk mest i Finland under fjolåret, med drygt 20 procent. Handeln med gamla höghuslägenheter sjönk med nästan 16 procent och med rad- och parhusbostäder med 18 procent. 

ANDRA LÄSER