Forsblom nominerad för Nordiska rådets litteraturpris

Två finlandssvenskar, Borgåförfattaren Sabine Forsblom och Ålandsbaserade Carina Karlsson, är nominerade för Nordiska rådets litteraturpris 2016.

NOMINERAD. Borgåförfattaren Sabine Forsblom är nominerad för Nordiska rådets litteraturpris 2016 med romanen Maskrosgudens barn.
På torsdagen offentliggjordes namnet på de fjorton författare som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2016.
De finländska kandidaterna är Sirpa Kähkönen med romanen Graniittimies (Otava) och Sabine Forsblom med romanen Maskrosgudens barn (Schildts & Söderströms).
Borgåbördiga Forsblom har redan innan nomineringen hyllats för sin roman. Maskrosgudens barn prisades av Svenska litteratursällskapet så sent som den 5 februari och i Östnylands recension beskrev redaktör Pia Vuorio boken som träffsäker med en humor som gränsar till det makabra. HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström beskrev å sin sida romanen som "något extraordinärt" i sin recension.
Schildts & Söderströms kan i år stoltsera med hela två nominerade verk då också Carina Karlsson blev nominerad för romanen Mirakelvattnet inom ramen för den åländska kvoten.
Vinnaren offentliggörs och mottar priset på 350 000 danska kronor den 1 november 2016. KSF Media
ANDRA LÄSER