Skolmaten ska bli bättre i Borgå – här är förslagen på förbättringar

Stadsstyrelsen ska vid sitt möte på måndag behandla åtgärder för att förbättra kvaliteten på skol- och daghemsmåltiderna år 2023.

Skolmaten ska bli bättre i Borgå.
01.03.2023 14:07
Stadsfullmäktige beslutade i december om mera pengar för bespisningen i skolor och daghem i Borgå.
– Med anslaget kan vi bland annat förbättra brödsortimentet, göra salladsbordet mångsidigare, erbjuda fisk i stället för korv, ha ett andra huvudrättsalternativ på dagar då det serveras vegetarisk mat och ha pålägg eller ost på soppdagar. Dessutom föreslår vi en efterrättsdag var sjätte vecka och servering av Borgågryta inför påsken och självständighetsdagen. Även ekologisk mjölk kan åter serveras i bespisningen, säger verkställande direktör Leila Korhonen på Borgå kost- och städtjänster i ett pressmeddelande.
Uppskattningen är att ungefär 780 000 euro räcker  till för att täcka dessa ändringar under hela året, då anslaget för måltiderna höjs med 0,5 euro per portion enligt fullmäktiges beslut. Om kostnaderna blir större kan man använda också resten av tilläggsanslaget på en miljon euro som fullmäktige reserverade i budgeten 2023.
I januari frågade man eleverna vad de extra pengarna borde användas till.
– Förslagen som baserar sig på elevernas önskemål är bättre bröd- och salladsortiment, efterrätt var sjätte vecka och mera fiskrätter på matlistan, säger Korhonen.
Eleverna önskade dessutom olika feta, salta och kötthaltiga maträtter, men de önskemålen står i strid med näringsrekommendationer och stadens klimatprogram.
Staden bereder också en plan att  förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att till exempel minska på ljudnivån och satsa på inredningen. Det är meningen det här ska testas i några matsalar redan i år.

Så här föreslås skolmaten förbättras

Bättre brödsortiment.
Ekologisk mjölk serveras igen.
Mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter).
Borgågryta serveras inför påsken och inför självständighetsdagen.
Efterrätt serveras en gång på sex veckor.
Pålägg eller ost på soppdagar.
Mångsidigare salladsbord.
Ett andra huvudrättsalternativ också på de dagar då det serveras vegetarisk mat.
Allmänna ändringar i råvaror.
Källa: Borgå stad

ANDRA LÄSER