Egentligen var det journalist Elin Lindberg skulle bli redan från början.
– Jag började som ungredaktör på Borgåbladet när jag var 15 år, och trivdes på ungredaktionen i flera år, säger hon.
Det blev ändå lärarstudier för Elin, och efter det jobb som klasslärare. Men hösten 2021 sade hon upp sig från sin tjänst för att i stället satsa på skrivandet.
– Efter några år som klasslärare insåg jag att det är det här jag vill göra. Att skiva är min passion, säger hon.
– Det är en liten redaktion och det innebär att man genast får prova på alla slags uppgifter det finns på en tidning. Man får också ta ansvar och kan under en enda sommar skaffa sig erfarenhet av alla slags arbetsuppgifter.
Elin jobbade som inhoppare på Östnylands redaktion och i januari i fjol lämnade hon in en ansökan om att också få sommarjobb på redaktionen. Det fick hon, och uppmanar nu alla som liksom hon brinner för journalistyrket att söka sommarjobb i år. Anmälningstiden går ut söndagen den 29 januari.
Vad tycker du är bra med att ha sommarjobb på tidningen Östnyland?
– Det är en liten redaktion och det innebär att man genast får prova på alla slags uppgifter det finns på en tidning. Man får också ta ansvar och kan under en enda sommar skaffa sig erfarenhet av alla slags arbetsuppgifter, säger Elin Lindberg.
– Dessutom behöver man vara inte rädd för att be om hjälp. Alla på redaktionen är trevliga och hjälpsamma, så det är bara att modigt säga till om något krånglar eller om man vill att någon exempelvis läser en text och ger respons på den.
Bra stämning
Elin Lindberg trivs på Östnylands redaktion och säger att hon känner sig som en i gänget fastän hon inte är fast anställd. I dag är hon chefredaktör för Studentbladet och jobbar på Östnyland med jämna mellanrum, när vi behöver förstärkning.
– Stämningen på Östnyland är bra och det är roligt på redaktionen. Fast jobbet går förstås först.
– Man får också komma med egna idéer om vad man vill skriva om, och ofta får man förverkliga dem.
Jobbar man på en lokaltidning får man vara beredd på att skriva om allt från stadsfullmäktiges möte till konstutställningar, evenemang, sport och intressanta personer eller händelser. Alla gör allt och ingen är för fin för något uppdrag.
– Man måste tycka om att prova på nya saker, man får så gott som varje dag ett nytt uppdrag. Man måste vara ganska snabbtänkt och beredd på allt. Men det övar man upp, och så blir man mer självständig med tiden.
– Och så är ju språket jätteviktigt, man måste förstås ha ett bra språk, säger Elin Lindberg.
Stipendier att söka
Svenska kulturfonden och Konstsamfundet beviljar stipendier för journalistik- och fotostuderande som gör sin praktik på en redaktion. Praktiktiden är två månader och summan på stipendiet är 3 000 euro.
– Vi prioriterar dem som ska avlägga sin obligatoriska praktik men även andra som studerar journalistik kan beviljas stipendier, skriver Åsa Juslin som är ledande ombudsman på Svenska kulturfonden i ett meddelande.
De sökande som har en överenskommelse med en redaktion och praktikplats prioriteras. Den som har en praktikplats ska redan i ansökan be en redaktion rekommendera sig för stipendiet.
Ansökningstiden är hela januari och ansökningsblanketten finns på https://www.kulturfonden.fi/alla-stipendier-bidrag/?omgong=34
Vi på tidningen Östnyland anställer sommarvikarier för både reportrarna och för fotografen för olika långa perioder i maj, juni, juli och augusti.
– Vi söker nu duktiga sommarvikarier som vill ha världens roligaste sommarjobb och vi ger också jobb åt en praktikant. Vi ger ut en tidning i pappersformat två gånger i veckan, men på våra digitala kanaler kan man varje dag följa med vad som händer i regionen, säger chefredaktion Helén Kurri.
Helén Kurri berättar gärna mer om jobben. Hennes telefonnummer är 040-5063977 och epostadress helen.kurri@ostnyland.fi.