Flygarens son blev popmusiker och till sist prisbelönt barnboksförfattare

Edu Kettunens bok Elppu matkalla kotiin får Runeberg Junior-priset. En fartfylld, varmhjärtad och spännande berättelse som faktiskt handlar om Edus egen hund Elppu.

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltar i tävlingen.
Edu Kettunen är mäkta stolt över att bli tilldelad Runeberg Junior-priset.
– Det känns helt otroligt bra! Jag är så lycklig och stolt över det här. Priset betyder mycket för mig, säger Kettunen.
Elppu matkalla kotiin handlar om en hund som av misstag skiljs från sin familj i slutet av semestern. Tack vare sin beslutsamhet och påhittighet samt alla vänliga människor som Elppu möter under sin resa, kommer han sakta men säkert hemåt. Samtidigt försöker hans oroliga familj hitta sin hund. Illustrationerna är gjorda av Edu själv och fyllda med roliga detaljer. Hundens färd går över land och hav, genom snöstormar och under gassande sol.
Edu Kettunen har både skrivit och illustrerat boken Elppu Matkalla kotiin. Barnjuryn var förtjust i den händelserika berättelsen och i bilderna som är fyllda av roliga detaljer.

Hunden hoppade ut ur bagageluckan

Idén till boken kom till Edu en natt i slutet av år 2020.
– Jag drömde att vi stannade vid en bensinstation och att vår hund Elppu hoppade ut ur bagageluckan. Vi körde vidare och han blev kvar och tittade på bilen som körde i väg. Lite senare slog det mig att det här är ju början på en berättelse.
Edu Kettunen bor på Kimitoön och tog emot Runeberg Junior-priset på distans.
Här kan du höra Edu Kettunens tacktal och se hunden Elppu i prisutdelningen.
Boken är tidvis skrämmande men Kettunen har varit mån om att få in förtröstan.
– Jag vill förmedla hopp i att vara borttappad. Människor är i grund och botten goda. Hunden Elppu är inte orolig för sig själv, men han funderar på hur hans familj klarar sig utan honom.
Jag vill att var och en ska kunna hitta en egen betydelse i berättelsen, man ska kunna tolka den på ett sätt som går att tillämpa i ens egen upplevelsevärld.

En tusenkonstnär som njuter

Edu Kettunen är musiker, författare, poet och tecknare och tycker att de olika grenarna stöder varandra.
– Jag upplever inte att det finns någon stor skillnad på de här konstformerna. De är bara olika uttryck för samma tanke, känsla eller berättelse.
Runeberg Junior-priset delades ut för sjätte gången.
Kettunen skrev berättelsen om Elppu samtidigt som han gjorde illustrationerna till den. Även då han skriver lyrik strävar han efter att berätta sina berättelser via språkliga bilder.
– Jag vill att var och en ska kunna hitta en egen betydelse i berättelsen, man ska kunna tolka den på ett sätt som går att tillämpa i ens egen upplevelsevärld.
Kettunen njöt av att jobba med boken Elppu matkalla kotiin och han skapade den så gott som i ett sträck under fyra, fem månaders tid.
– Jag steg upp klockan sex på morgonen och jobbade till klockan sex på kvällen. Att skapa och speciellt att rita är beroendeframkallande. Så fort jag var färdig för dagen kunde jag inte vänta på att få rita igen.
Jag tycker om då livet är tråkigt och vanligt. Är man lite på sidan om så flyter tankarna bättre och man blir inte distraherad.

Hemkär globetrotter

Då Edu Kettunen var liten skiljde sig hans föräldrar och han fick bo med sin far som var flygkapten. Tack vare det fick Edu ofta resa omkring med pappan. Hans största pophit heter också Lentäjän poika, även om den inte är helt självbiografisk. Längs vuxenlivet har resorna fortsatt och för några år sedan byggde han en båt som han reste kors och tvärs med genom Europas kanaler och ända ner till Medelhavet.
Ändå säger han att han är en introvert person som njuter av att vara hemma på den vackra Kimitoön i lugn och ro tillsammans med sin likasinnade fru.
– Jag tycker om då livet är tråkigt och vanligt. Är man lite på sidan om så flyter tankarna bättre och man blir inte distraherad, då är det också lättare att observera världen.
Det känns helt otroligt bra! Jag är så lycklig och stolt över det här. Priset betyder mycket för mig.
För 15 år sedan skrev Kettunen en poesibok för barn, Meri-Paavo ja mehikäärme. För nio år sedan skrev han en handbok för små seglare, Pienen kipparin käsikirja.
Författaren Hanna Lundström får ett hedersomnämnande för boken Bilskelettet. Illustratör är Frank A. Unger.

Hanna Lundström hedersnominerad

Boken Bilskelettet av författaren Hanna Lundström och illustratören Frank A. Unger premieras med ett hedersomnämnande. I boken målas episoder upp ur barns liv och vardag, tydliga och klara med ett fint och levande språk.
I sju korta historier får läsaren stiga in i huvudpersonernas liv, känslor och upplevelser. Juryn anser att det är en viktig bok då den inte skyggar för svåra ämnen men ändå lyckas inge hopp.
Den Borgåbördiga och i Sibbo bosatta författaren och poeten Hanna Lundström fick ett hedersomnämnande för sin bok Bilskelettet.
Här kan du läsa Östnylands intervju med Hanna Lundström då hennes bok kom ut i höstas.
Priset delades ut av Helén Kurri, chefredaktör för Östnyland, och Catharina Latvala, serviceförman för huvudbiblioteket. Runeberg Junior instiftades av Borgå stad och tidningen Östnyland då Finland fyllde 100 år.
Under prisutdelningen spelade Patrik Latvala, Leo Kylätasku och Per Hytönen festlig blåsmusik iklädda festliga mössor.
Hannu Risku och Paavo Kerosuo uppträdde också tvåspråkigt under ceremonin i hattar liknande Runebergstårtor.

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltar i tävlingen.
Prissumman är 10 000 euro.
Årets vinnare valdes av 180 barn i Borgå: klasserna 2A och 2C i Keskuskoulu, klass 1A i Albert Edelfeltin koulu, klass 1–2 i Epoon koulu, klass 1 B i Kvarnbackans skola, åk 2 i Strömborgska skolan, klass 1–2 i Kullo skola samt förskolegrupperna Puhurit och Sidensvansarna.
Förvalsjuryn bestod av illustratören och serietecknaren Filippa Hella, specialbibliotekarien Mikaela Wickström och klassläraren Christa Viitanen.
Priset instiftades av Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media för att fira jubileumsåret Finland 100.
ANDRA LÄSER