”Handlingen i Sju bröder är tidlös” – årets Lurens-pjäs har snart premiär

Årets pjäs på sommarteatern Lurens är en moderniserad version av Aleksis Kivis Sju bröder. Pjäsen innehåller musikinslag av finska pop och rock-låtar som är översatta till svenska.

Årets Lurens-pjäs är en moderniserad version av Aleksis Kivis roman Sju bröder.
Vridscenen på Lurens sommarteater fylls igen av publik fredagen den 1 juli, då årets pjäs Sju bröder: En stenhårt rockande flock har premiär. Pjäsen är en moderniserad version av Aleksis Kivis roman, som har blivit en hörnsten i finsk litteraturhistoria.

Originella innehållet med modern twist

Sju bröder har visats på Lurens sommarteater två gånger tidigare, år 1968 och 1969 med en mer traditionell uppsättning av regissör Börje Lampenius. I år anpassar regissör Oskar Silén pjäsen till modern tid. Enligt Lurens ordförande Kjell Westerholm går temat att anpassa i det nutida samhället, fastän romanen är från år 1870.
– Det är i sin korthet en tidlös historia om en grupp ungdomar som ännu inte vet vart de ska ta sig i livet och det här är alltid något som är relevant i samhället, oberoende av tidsperiod.
Pjäsen är anpassad för Lurens scen med en modern twist: den innehåller finska pop och rock-sånger som är översatta till svenska.
– Vi har inte ändrat på Kivis originalberättelse, men musiken och tidsperioden som pjäsen utspelar sig i gör den modern, säger Westerholm.

Premiären närmar sig med stormsteg

Premiären för pjäsen närmar sig och förberedelserna flyter på enligt tidtabellen. Veckan efter midsommar är för det mesta ägnad till finslipning och genrep.
– Under de sista dagarna före premiären kollar vi bara om det fortfarande finns någonting som vi måste fokusera lite extra på, men annars gäller det att repetera varje dag, säger Westerholm.

22 föreställningar i sommar

Det ordnas totalt 22 föreställningar mellan den 1 juli och 6 augusti. Westerholm säger att biljettförsäljningen till premiären gått bra, men till resten av föreställningarna finns det fortfarande gott om biljetter.
– Det gäller inte endast oss, utan det verkar vara liknande på andra ställen också. Folk verkar ännu vara lite försiktiga med att köpa biljetter till evenemang, säger Westerholm.
Enligt honom vill folk också vänta på att höra och läsa recensioner efter premiären innan de köper sin biljett. Den första veckan brukar därför vara svårare att sälja.
Mer info om pjäsen hittar du här.
Östnylands recension av pjäsen kan du läsa på ostnyland.fi och i ÖN efter premiären.
Nästa vecka lottar ÖN ut biljetter till Lurens sommarteater i tidningens Facebook-grupp. Du kan vara med i utlottningen mellan måndag och onsdag.

ANDRA LÄSER