Gör en miljögärning – från din bil

I takt med att den globala uppvärmningen blir allt mer aktuell, uppkommer det allt flera åtgärder den vanliga människan kan göra för att bromsa ner den. Ett av dem är att köra ekologiskt. Men hur ska man egentligen köra bäst ur ett miljövänligt perspektiv?

KÖR SPARSAMT. Bilskolelärare Markus Wiitala brukar lära sina elever att köra ekologiskt.
Något så enkelt som hur vi kör vår bil till jobbet kan göra stor skillnad i längden. Att gå, cykla eller använda kollektivtrafik kan vara omöjligt för många, och när man i stället väljer att köra bil så lönar det sig att tänka på miljön.
Marcus Wiitala, bilskolelärare i Drivers’ club i Borgå, säger att bilskolelärarna strävar efter att så tidigt som möjligt informera unga förare om ett ekologiskt körsätt.
– Först lönar det sig dock att lära sig alla grundprinciper om bilens hantering, och sedan i det fördjupade skedet koncentrera sig på ekologiskt körande, påpekar han.
Det är inte bara bra för miljön, utan också för ens plånbok. Genom att köra ekologiskt, det vill säga att låta bilen rulla i stället för att bromsa och gasa hela tiden – sparar man en hel del bensin. Marcus säger att man kan spara flera hundra euro under ett år på det sättet. Dessutom sparar man tid.
– Om så många som möjligt motorbromsar i trafiken, löper också trafiken mycket bättre, säger han.
Något som är värt att nämna är att bara för att man kör med en elbil, betyder det inte att man lever ekologiskt.
All energi som går åt och koldioxidutsläppet vid tillverkningen av till exempel batteriet, kräver många års körning för att “betala in sig” med tanke på miljön.
Förutom att tänka på sitt körsätt lönar det sig också att ta reda på lite mer om bilen man kör och hur miljövänlig eller -ovänlig den i sig egentligen är.