"Jag hoppas att rättvisan segrar"

Anette Karlsson (SDP) är en av dem som gläder sig åt att Centralkriminalen nu gripit propagandasajten MV:s grundare Ilja Janitskin. Också hon har upprepade gånger hotats på grund av de lögner MV spridit.

SÄTT NED FOTEN. Näthat och propaganda får inte tillåtas, säger Anette Karlsson.

Janitskin greps nyligen i Andorra och Helsingfors tingsrätt har häktat honom i hans frånvaro. En spansk domstol beslutade redan tidigare om utlämning till Finland, men eftersom han lämnades på fri fot försvann han.

Han misstänks för ett flertal grova brott, bland annat hets mot folkgrupp och grova ärekränkningar.

Krävs krafttag

Anette Karlsson påpekar att näthat och hotmeddelanden är ett så stort problem att hon verkligen hoppas att samhället och myndigheterna fattar beslut som visar att den här sortens agerande inte kan godkännas utan är synnerligen kriminellt. Det värsta är om utövarna konstant kommer undan.

Karlsson invaldes ju i Borgåfullmäktige och Borgåstyrelsen vid senaste kommunalval, men har länge varit aktiv i politiska sammanhang och vet hur det känns att hotas på nätet.

– De mest allvarliga hoten rapporterar jag alltid om till polisen.

Hon mordhotades första gången 2013, då svenskspråkiga politiker överlag utsattes för näthat.

Riktigt allvarligt skakad blev hon ändå då MV-lehti, givetvis lögnaktigt, skrev att hon anser att olagliga invandrare ska ha rätt till våldtäkt. Strax därefter började hotmeddelandena ramla in.

– Jag fick hundratals meddelanden av människor som exempelvis kallade mig hora och hoppades att jag ska bli våldtagen. Jag dödshotades också. Inom en timme hade MV:s artikel om mig delats 10 000 gånger.

Hon säger att så här efteråt förvånas hon över att hon blev så rädd.

Vågade inte gå till butiken

– Första dagen kunde jag inte ens gå till butiken utan sällskap och det tog flera dagar innan jag började röra mig normalt ute. Jag funderade också på hur många på orten som läst artikeln och faktiskt trodde på texten.

MV-lehti (Mitä Vittua) har skrivit fem lögnaktiga och kränkande artiklar om Anette Karlsson och varenda gång har texterna lett till osmakliga och hotande meddelanden i stora mängder.

Hon har alltså personligen fått uppleva hur stor effekt den här sortens propaganda har.

– Vi får inte svälja dylika attacker, de kan ju leda till nästan vad som helst. Myndigheterna måste ingripa innan någonting riktigt allvarligt händer.

Hon berättar hur hon en gång kontaktades av en Helsingforsman, som valde att uppträda i eget namn. Han presenterade också sin familj på sin Facebooksida och till familjen hörde en 15-årig dotter.

– Meddelandenas art var sådan att jag oroade mig för dottern och tog därför kontakt med både polis och barnskydd.

Svårt att utreda

Tyvärr har det varit väldigt lite polisen överlag kunnat göra.

– Jag gjorde brottsanmälan i fjol men först nu tog polisen kontakt och frågade om jag är villig att dra den tillbaka. Det gick jag ändå inte med på. Eftersom Ilja Janitskin är gripen är det viktigt att allt som har med MV-lehti reds ut.

I år har Anette Karlsson inte utsatts för näthat och på frågan hur det kommer sig svarar hon att ljuskäglan sannolikt vänts mot partikamraten Hanna Huumonen.

Hon gick nämligen i bräschen för en kampanj vars mål var att inga företag ska göra reklam på MV-lehtis sidor.

– Huumonen ringde upp de förstag som fanns på de här sidorna. Människor uppmanades också att bojkotta de företag som bara fortsatte med reklamen. Kampanjen fick stor publicitet och Hanna har fått hemska hot.

Anette Karlsson har valt att tala öppet om sina egna erfarenheter för att sporra andra att göra samma sak och visa att näthat numera är vardagsmat.

– Det är farligt om samhället bara accepterar den här sortens beteende.