m/s J.L Runeberg ligger fortfarande vid kajen - skepparen hoppas att säsongen snart kör i gång

Efter två år under coronapandemin drabbades m/s j.L Runeberg av nya motgångar. En reservdel i motorn måste bytas ut, men skeppare Ted Lönnroos har väntat på reservdelen i månader.

Skepparen Ted Lönnroos hoppas att lagret kommer snart så att säsongen kan börja.
Sofia From
30.06.2022 06:26 UPPDATERAD 30.06.2022 10:23
Vanligtvis börjar säsongen för m/s J.L Runeberg vid morsdagen, men i år har den alltså ännu inte kommit i gång trots att vi snart är inne i juli. Orsaken är att man saknar en avgörande reservdel. Ett lager i motorn saknas och leveransen har tagit månader. Det är ett globalt problem med försörjning av reservdelar som följd av först pandemi och sedan krig, säger skepparen Ted Lönnroos.
– Motorn är från 1960-talet vilket betyder att det är svårare att få tag på reservdelar som är gjorda för den här typen av motor.
Så här är vi vana att se m/s J.L. Runeberg - fullastad med passagerare.
Säsongen för båten är kort, från maj till mitten av september, och Lönnroos hoppas att det blir en hyfsad säsong i år också, trots omständigheterna.
– Under våren fick vi flera förfrågningar och bokningar på gruppkryssningar, som har varit möjliga igen efter en paus på två år. Men vi har varit tvungna att inhibera dem.
Mitt under intervjun ringer leverantören från Spanien och kommer med ett glädjebesked. Lagret till motorn kommer skickas till Finland på fredagen.
– Det var goda nyheter. Nu hoppas vi att säsongen kommer i gång så snabbt som möjligt, säger Lönnroos.

ANDRA LÄSER