Svarvar blir ny ordförande för Kulturfondens delegation

Mikael Svarvar blir ny delegationsordförande för Svenska kulturfonden. Svarvar efterträder Ann-Luise Bertell vars mandatperiod tar slut i juli 2020.

Musikern <b>Mikael Svarvar </b>från Larsmo blir .i juli ny delegationsordförande för Svenska kulturfonden.
04.05.2020 14:15
Svenska folkpartiets styrelse har utsett musikern Mikael Svarvar från Larsmo till ny ordförande för Svenska kulturfondens delegation, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.
"Svarvar har lång och gedigen erfarenhet av kulturlivet och den kommer väl till pass i ledningen av Kulturfondens delegation", säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i pressmeddelandet.
"Han och Mikaela Nylander kommer att utgöra ett bra team som kan se till att utbildnings- och kulturröster från hela Svenskfinland tas i beaktande i Kulturfondens arbete", säger Henriksson.
Mikael Svarvar är frilansande musiker. Utöver jobb som sångare, pianist och kapellmästare både skriver och arrangerar han musik i ett brett musikaliskt spektrum, skriver Svenska kulturfonden.
Nu jobbar Svarvar som lektor i musik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Han är 46 år och bor i Larsmo.

För mångfald

Mikael Svarvar säger i pressmeddelandet att han vill sätta fokus på kulturell mångfald. Han vill vara med om att ta reda på vad som behövs för att kulturen ska frodas i dag och i framtiden.
– När konstutövare och kulturarbetare från olika konstformer möts händer ofta bra saker. Det här hoppas jag att jag nu via Kulturfonden får vara med om att lyfta fram och stödja.
Svarvar säger att det utmanade läget i samhället i dag kan ge nycklar till nya möjligheter, nya samarbeten och nya plattformar.
– Nu har vi som är kulturarbetare, konstnärer och utbildare chans att stanna upp och fundera på våra värderingar i samhället och i livet. Vi fortsätter framåt, men just nu på andra villkor, säger Svarvar.
Svarvar efterträder Ann-Luise Bertell som lett delegationen sedan 2014.
Mikaela Nylander utsågs i februari till Kulturfondens styrelseordförande. Både Nylander och Svarvar tillträder den 1 augusti 2020. Båda har valts för tre år och kan återväljas en gång.
Kulturfondens delegation bistår styrelsen med kunskap från konst- och utbildningsfältet. Den är ett rådgivande organ som samlar bred sakkunskap från olika regioner och verksamhetsområden.

ANDRA LÄSER