Historikern Mirkka Lappalainen berättar om Borgås mörka historia

Varför mördades Nils Rosenschmidt och varför låg han sju år i brunnen på sin egen gård? Forskaren och författaren Mirkka Lappalainen berättar och sin nya bok som handlar om mordet som skedde på 1600-talet den första mars i huvudbiblioteket i Borgå.

Mirkka Lappalainen
22.02.2023 17:28
Forskaren och författaren Mirkka Lappalainen besöker Borgå huvudbibliotek onsdagen den 1 mars klockan 17.30. Under kvällen diskuteras hennes senaste bok Smittenin murha, som leder läsaren in i Borgås mörka historia.
Nils Rosenschmidts, eller Smittens, död var sin tids mest uppseendeväckande mordfall. Under en tid blev det ensligt belägna Sköldvik gård ett hett samtalsämne som till och med Sveriges kung blev tvungen att engagera sig i. Mirkka Lappalainens historiska true crime-mordmysterium öppnar mot ett förflutet fyllt av våld och intriger, rikedom och fattigdom, vänskap och rädsla.
Berättelsen om mordet vidgar sig till att omfatta även de utstöttas och diskriminerades historia. Det är ett rättegångsdrama där ingen får rätt. Att avkunna domen blir historieforskarens och läsarens sak.
Genren true crime baserar sig, som namnet antyder, på verkliga rättsfall. Smittenin murha är dock inte bara en informativ historisk översikt om 1600-talet, utan en fängslande berättelse om ett mysterium.
Mirkka Lappalainen bor i Helsingfors och är filosofie doktor och universitetslektor i Finlands och Nordens historia vid Helsingfors universitet. 
Evenemanget är på finska, gratis och öppet för alla. Publiken är välkommen att delta i diskussionen. 

ANDRA LÄSER