Kuggom satsar på utbildning i textil – olika vävtekniker är bara början

Kreativt textilhantverk heter den nya utbildningen på Kuggom som börjar i höst. Textilkonstnär Lotta Ikonen ansvarar för programmet som samtidigt ger skolans långa textiltraditioner en fortsättning.

TEXTIL. Lotta Ikonen håller i trådarna för utbildningen i textilhantverk som startar i höst i Kuggom.

Utbildningen går från mitten av oktober till mitten av april nästa läsår, och Lotta Ikonen vägleder bland annat i vävning av olika slag. Andra typer av textilhantverk ingår i också i undervisningens stomme, och studerandena får använda sig av både traditionella och moderna metoder för att skapa ekologiska produkter av hög kvalitet.

Kreativt textilhantverk riktar sig till personer som letar efter en ny riktning i livet, pensionärer eller alterneringslediga, samt till personer som vill hitta en ny hobby. Ribban för att söka in till utbildningen är inte hög: Förkunskaper är inte ett krav, utan ett intresse för textilhantverk räcker mer än väl.

Lotta Ikonen har erfarenhet både som utbildare och som textilkonstnär, och har med andra ord praktisk erfarenhet hur man marknadsför och säljer sina egna produkter. Utbildningen fungerar också som en språngbräda för den som eventuellt vill göra sitt hantverk till en inkomstkälla.

Kreativt textilhantverk ordnas av Borgå folkakademi (Akan) i samarbete med Traditionscentrum Kuggom och Axxell. Undervisningen pågår 19.10.2020–9.4.2021 och är på heltid med 25 veckotimmar. Ansökningar tas emot fram till 19 september.

Mer information finns på Borgå folkakademis webbplats.

ANDRA LÄSER