Restaurang Meat District på Ågatan totalförstördes i den nattliga branden

Branden som bröt ut i Gamla stan i Borgå sent på onsdagskvällen är nu under kontroll. Räddningsverket lämnar platsen vid 13-tiden. Branden orsakade ett stort pådrag i den historiska stadsdelen natten till torsdagen och ledde till skador för flera miljoner euro.

Fastighetens takkonstruktioner behöver rivas.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
11.08.2022 06:40 UPPDATERAD 11.08.2022 13:24
Klockan 22.15 på onsdag kväll larmades räddningstjänsten om en brand i en restaurang i Gamla stan i Borgå. Branden började i vindsutrymmet på restaurangen Meat District på Ågatan mitt i Gamla stan. Norra delen av byggnaden har omfattande brand- och vattenskador.
Branden kan ha fått sin början i restaurangfastighetens skorsten. Den fick fart på nytt under natten, men vid tretiden meddelade räddningsverket att elden inte sprider sig längre.
Enligt jourhavande brandmästare Timo Tuomainen, som varit på plats hela natten, lyckades man snabbt begränsa branden till restaurangens övre och norra del.
– Den hann aldrig sprida sig till övriga byggnader trots att risken var stor. Sådana här gamla stockhus har många svåra konstruktioner och gångar att komma åt, så det finns fortfarande risk att det pyr någonstans där inne, sade han vid 6-tiden på morgonen.
I samma byggnad finns Ani's café, vars lokal har fått stora skador.
Räddningsverket genomsökte under morgonen byggnaden med värmekamera för att få en uppskattning om skadorna.
Enligt Tuomainen klarar gamla stockhus bränder förvånansvärt bra.
– Men det var nog med nöd och näppe att vi lyckades begränsa den. Samtidigt var det tur att det skedde nattetid så vi hade lätt att ta oss fram. Polisen stängde av trafiken runtomkring.
Det är en bedrövlig syn som möter Borgåborna på torsdagen.
Enligt Tuomainen försökte man under natten rädda det som kunde ta skada av röken, bland annat varor från en närliggande butikslokal.
– Det luktar också rök i museet. Många företagare har hört av sig om de kan öppna i dag, men jag vågar inte säga någonting. Just nu är delar av Gamla stan avstängd.
Restaurangen var öppen
Då HBL besökte platsen vid 6-tiden på morgonen pågick eftersläckningsarbetet för fullt och hela stan luktade rök. Släcknings- och röjningsarbetet kommer att pågå hela dagen.
Restaurangen var ännu öppen när branden bröt ut, och där befann sig både personal och kunder.
– Personalen anmälde branden och sedan avlägsnade sig alla från byggnaden, säger Meat Districts vd Riku Stenros.
Hela restaurangen är totalförstörd och taket rivs som bäst. Förutom restaurangen så är lokalerna för Ani's café och hem- och köksbutiken Welmans i samma byggnad också skadade.
Stenros säger att orsaken bakom branden troligen finns i några isoleringsskivor vid skorstenen. Vad som kommer hända nu är oklart.
– Vi kollar läget i dag och följer med situationen med eftersläckningsarbetet, säger Stenros.
Läs en intervju med Stenros om branden här:

Gamla rådhuset undgick eldsvåda

På Borgå museum håller man som bäst på att granska eventuella skador efter nattens brand.
Eldsvådan skadade varken byggnaderna som står i Borgå museums förfogande, eller i dem inrymda utställningar och samlingar, uppger museet i ett pressmeddelande.
Byggnaderna fylldes av rök och inomhusluften skall därför renas. På torsdagen hålls Gamla rådhuset stängt för allmänheten. Holmska gården hålls om möjligt öppen.
Gamla stan i Borgå är samtidigt ett mycket värdefullt men också en mycket sårbart kulturhistoriskt arv.

Bedrövade miner på stan

Susanna Metso säger att hennes son berättade att det brann, de bor alldeles i närheten. Hon kom genast hit på kvällen, det var mycket folk.
– Det var brandbilar överallt, räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt arbete att släcka och hindra branden från att sprida sig.
– Gamla stan är fortfarande en svår miljö att skydda och släcka bränder i. Här var väldigt många brandbilar och arbetet pågick länge, säger Susanna Metso.
Mellangatan är Susanna Metsos vanliga väg till jobbet.
– Nu kommer jag att få följa med hur renoveringsarbetet kommer igång och fortskrider här, säger hon, men den starkaste känslan i dag är sorg.
Artikeln uppdateras. ÖN:s liverapportering kan läsas här