Poppel lever vidare som bostadshotell

Seikkailulaaksos företagare har hyrt Poppel för åtminstone två månader. Samtidigt ser de på möjligheten att starta ett hotell i Borgå.

FÖRETAG. John Rönnholm hyr Poppel tillsammans med kollegorna från Seikkailulaakso. Här sitter han i ett av fritidsrummen i Poppel.

Det blev inte slutet för Poppel när anläggningen tömdes efter att ha varit flyktingförläggning. Visserligen sover här folk igen, men den här gången handlar det om annat.

Bakom projektet står företaget Seikkalulaakso som finns på Emsalö. Delägare John Rönnholm säger att det är fråga om en ny affärsmodell för företaget, där man hyr Poppel för att erbjuda övernattning för Sköldviks gästarbetare.

Eftersom man redan tidigare stått värd för Sköldvikföretagen på Emsalö insåg man att det finns övernattningsbehov, särskilt nu i samband med servicestoppet. I kombination med att man redan hade de rätta kontakterna verkade det vara ett logiskt drag. Det var också en snabb process: man kontaktade staden i början av juni för att ta reda på om det finns lediga fastigheter.

– Den vägen hittade vi Poppel. Nu har vi företag som köper övernattning av oss. Vi kan inte sälja vår kapacitet på Emsalö för två månader.

Krävde investeringar

Efter förhållandevis stora investeringar har anläggningen stått öppen sedan den 20 augusti. För tillfället finns här främst italienare, men också finländare.

Poppel har plats för över hundra personer som också har tillgång till fritidsrum. Tre våningar är nu reserverade för det italienska företagets arbetare, medan en våning hyser finländare. Så många rum innebär omfattande investeringar i form av bland annat möbler och textilier.

– Särskilt gardinerna är viktiga. Européer är inte vana vid våra ljusa somrar.

Via Seikkailulaakso har man erfarenhet främst av företag som bjuder sin personal på fritidsaktiviteter och en natts övernattning. På Poppel handlar det om gästarbetare som stannar i några veckor eller månader. Det innebär ett nytt sätt att tänka, men också nya arbetstillfällen för tre personer och jobb för underleverantörer. Det har också inneburit en del kulturella utmaningar.

– Italienarna vill till exempel ha italiensk mat. Och så har de svårt med vårt svaga kaffe. De vill ha äkta vara, och efter en del möda hittade vi en perkolator som kokar kaffe för hundra personer.

Option att fortsätta

För tillfället handlar det om ett hyreskontrakt på två månader, med optionen att fortsätta efter det. Rönnholm uppger att det är planen eftersom det finns övernattningsbehov också utanför de större servicestoppen i Sköldvik. Dessutom väntas ett ovanligt stort stopp 2019.

– Det talas om mellan 5 000 och 10 000 personer som kommer till Borgå för att jobba då. Och vi vet att det just nu finns 800 personer som jobbar med att bygga en energianläggning i Sköldvik. De bor utanför Borgå eftersom det inte finns lediga rum här.

Nu är planen att säkerställa att konceptet fungerar. Därefter ska man leta efter någon samarbetspartner för att utveckla det.

– Det här är inte vår kärnbusiness. Seikkailulaakso är det. Därför behöver vi någon att samarbeta med. Vi har några möjliga partner som vi diskuterar med.

Planerar hotell

Rönnholms och hans kollegors planer slutar inte här. Nu sneglar man också på möjligheterna att starta ett hotell i Borgå. Där skulle man fokusera på turister.

Här är inte Poppel ett alternativ – meningen är att hitta något annat som är centralt beläget, eller alternativt i skärgården. Rönnholm säger att man har fastnat för ett par fastigheter i Borgå.

– Vi diskuterar med staden just nu. Det kunde förverkligas om ett par år, och då som samarbete mellan Seikkailulaakso och någon annan. Vi behöver inte nödvändigtvis själva äga hotellet.

Någon brist på hotellgäster borde det inte finnas.

– Seikkailulaakso har tusentals övernattningar per år, och vi måste tacka nej till nästan lika många till.