Festligt lägermysterium får sällskap av repslagare, tennsmed, hundkonsult och hälsosmoothies på Kuggom

Är du nyfiken på vad som händer på Traditionscentrum Kuggom? Då lönar det sig att göra en tur till Kuggom på torsdag där det är öppet hus i timmarna sex.

ÖPPET HUS. Traditionscentrum Kuggom presenterar sin mångsidiga verksamhet på torsdag. Bland annat båtbyggarlinjen visar upp sig.

Starten går redan tidigt på eftermiddagen och det är bra, för det lönar sig att reservera gott om tid för att ta del av det digra programmet och för att bekanta sig med den mångsidiga verksamheten på Traditionscentrum Kuggom. Träbåtsbyggare, repslagare, tennsmed, hundkonsult och smoothiemakare från Lovisamarthorna finns bland annat på plats för att presentera sig.

Eleverna på träbåtslinjen presenterar sina båtar och båtbyggarlärare Eero Ranta svarar på frågor om den nya träbåtslinjen som startar i höst. Talkogänget från Lovisa sjöfartsmuseum presenterar sin replikabåt Karl, som vanligtvis brukar ligga framför museet på Skeppsbron, men som nu restaureras i båthallen i Kuggom.

Stefan Willner berättar om smidesverksamheten på Kuggom och den kommande linjen för traditionellt metallhantverk. Det ordnas en metallverkstad där besökarna får prova på smide medan textilkonstnären Lotta Ikonen håller i trådarna för en textilworkshop samt berättar om den kommande linjen för kreativt textilhantverk. Repslagaren Mikko Snellman ger igen besökarna chansen att prova på reparbete.

Tennsamling

Tennsmeden och -forskaren Hannu Paajanen hakar på de lokala tenntraditionerna – Lovisa var faktiskt tidigare berömt för sin tillverkning av tennföremål. Tennsmedjan är öppen och Paajanen presenterar den unika samlingen som donerats till Kuggomcentret. Han berättar också om sitt pågående arbete med att gå igenom samlingen, kategorisera och fotografera den.

Lokalhistoriska arkivet, som finns i källarvåningen i Kuggom, presenteras också. Arkivet upprätthålls av Östra Nylands Ungdomsförbund rf och är något av en skattkammare för forskare och andra intresserade av historia.

Filmhistoria

Som ett verkligt utropstecken får man se visningen av sjuttiotalsfilmen Lägermysteriet som spelades in i Kuggom i början av 1970-talet när skolan stod sig med ett laboratorium för foto, film och ljud. Den som vill har två chanser att uppleva Gottfrid Siréns festliga halvtimmesthriller som utspelar sig på ett marthaläger.

För det matkulturella inslaget står Lovisamarthorna som bjuder besökarna på läckra och smakliga bärsmoothies. Dessutom är det fritt fram att bygga sig en fastlagsbulle med marsipan eller sylt samt vispgrädde, och vid middagstid vankas det ärtsoppa ute på gården för de sextio-sjuttio första matgästerna.

Djurlinjen och hundkonsultlinjen vid Borgå folkakademi medverkar också med några hundar på plats. Östnylands 4H:s verksamhetsledare Martina Lindroos presenterar föreningens verksamhet. Musik blir det med AV-kören och Kuggoms egen orkester Kuggbandet som uppträder tillsammans med för första gången.

Traditionscentrum Kuggom

Öppet hus ordnas torsdagen den 27 februari klockan 13–19.

Smidesverkstad med Stefan Willner kl. 15–18

Tennsmedjan är öppen från kl. 16, Hannu Paajanen berättar om centrets unika samling av tennföremål.

AV-kören bjuder på körsång och allsång kl. 16.

Filmen Lägermysteriet av Gottfrid Sirén visas kl. 16.30 och kl. 17.

Från kl. 17 bjuds de 60–70 första besökarna på ärtsoppa.

Adressen till traditionscentret är Folkhögskolevägen 16.

ANDRA LÄSER