Familjevåld gestaltas på scen

Borgåbördiga Jeanette Björkqvist står bakom monologen Mammas flicka som under våren sätts upp på Lilla Teatern. Pjäsen skildrar familjevåld på nära håll och följer en flickas utveckling från barn till vuxen kvinna.

BARNS PERSPEKTIV. Pjäsen ”Mammas flicka” skildrar familjevåld ur barns synvinkel, vilket är en synvinkel som ofta varken syns eller hörs, menar Jeanette Björkqvist som skrivit pjäsen tillsammans med Cris af Enehielm
Detta är andra gången som journalisten Jeanette Björkqvist skrivit för teaterscenen. För två år sedan var temat människohandel i dokumentärpjäsen Kvinna till salu. I Mammas flicka tar Björkqvist sig an familjevåld ur barnets perspektiv – ett perspektiv som enligt Björkqvist ofta glöms bort.
– För det mesta talar man om den här problematiken ur vuxnas synvinkel där man pratar om mamman som offer och pappan som gärningsman. Det är klart att det också finns män som upplever familjevåld, men så här ser det ut i de flesta fall. Men det är väldigt sällan man talar om vad som händer med barnet som lever mitt i allt detta, säger Björkqvist.
För det mesta talar man om den här problematiken ur vuxnas synvinkel.
I fjol hade polisen i Finland 29 000 hemlarm där familjevåld på något sätt var inkluderad i anmälan. Av dessa larm ledde 4 900 till brottsprocesser.
– Om man som en tankelek tänker att det i varje fall ingår åtminstone ett barn förstår man hur många barn det handlar om, säger Björkqvist.
De psykiska skador barn får till följd av att leva i familjer där våld förekommer är stora och påverkar bland annat barnens identitet, utveckling och känsloliv. Björkqvist hänvisar till forskning som jämför skadorna med att barn själva skulle bli slagna.
– Det är inte mildare för att barn ser våldet från sidan utan skadorna är lika stora som om de själva skulle bli slagna.
Det är inte mildare för att barn ser våldet från sidan utan skadorna är lika stora som om de själva skulle bli slagna.

Lyfta fram familjevåld

Initiativet till Mammas flicka togs av skådespelaren Linda Zilliacus, som också spelar pjäsens huvudkaraktär Milla. Efter att ha träffat Jeanette Björkqvist tyckte Zilliacus att familjevåld borde iscensättas på teater.
Björkqvist hade redan tidigare i rollen som journalist skrivit en hel del om familjevåld. I sitt Yle Vega sommarprat från 2014 har hon också berättat om sin egen uppväxt med en pappa som slog hennes mamma när han druckit.
– Det är ingen hemlighet att jag har haft våld i mitt hem. Det är ganska naturligt för mig.

Jeanette Björkqvist

Född: 1973 i Borgå, uppvuxen i Pirlax.
Bor: i Helsingfors.
Familj: man, barn och två katter.
Gör: Frilansande journalist som tidigare arbetat för bland annat Borgåbladet, Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet. Björkqvist medverkar varje vecka i programmet Eftersnack, är projektanställd på Svensk Presstjänst och frilansar för bland annat Longplay och YLE.
Uppmärksammad: År 2015 belönades Björkqvist med Fredrika Runeberg-stipendiet för sitt arbete med dokumentärpjäsen Kvinna till salu och i år fick hon ta emot Topeliuspriset.
Aktuell: med pjäsen Mammas flicka som har premiär 6 april på Lilla Teatern.
Under skrivprocessen har Björkqvist intervjuat sakkunniga inom familjevåldsfrågor, träffat personer som upplevt familjevåld samt läst forskning inom ämnet. Efter att teatermanuset bearbetats av regissör Cris af Enehielm blev resultatet en verklighetsbaserad berättelse om en familj där fokus ligger på dottern Milla.

Verklighetsbaserad

– Alla moment som finns i pjäsen har hänt i något hem någonstans. Det har bara byggts ihop så att det fungerar som en enhetlig berättelse. Men ingenting är påhittat.
Trots att ämnet är tungt betonar Björkqvist att det i slutändan handlar om en positiv berättelse.
Alla moment som finns i pjäsen har hänt i något hem någonstans.
– Det är en historia om överlevnad.
Pjäsen är riktad till alla och den har ett visst syfte om att informera om de tecken man som utomstående borde känna till när det gäller barn som lever i våldsamma hem.
– Med all säkerhet har vi alla något barn i vår bekantskapskrets där det pågår någonting som vi borde reagera på.
– Familjevåld skulle få behandlas mer i Finland överlag och särskilt i Svenskfinland. För vi tror att detta inte pågår i våra hem. Men det är bara snicksnack. Det är klart att pågår lika mycket här.