Salongen är öppen

Den nya kafédelen vid Saluuna Gammelbacka i Borgå, som fått namnet Salonki, är inte bara en utvidgning av baren. Företagaren Raisa Nieminen säger att man också tagit vara på möjligheten komplettera utbudet med specialkaffe och bageriprodukter och att kaféet även ger möjlighet att ordna privata tillställningar.

VÄLKOMNA. Raisa Nieminen berättar att kunderna fick "provköra" det nya kaféet redan under julen. – Vi har fått god feedback, säger hon.

Intervju

Det är den eldrivna inredningsspisen som fångar blicken när man sätter sig i Saluuna Gammelbackas nya kafé. På väggen till vänster om ingången från baren finns en stor tv-skärm och i ena hörnet mot fönstret står en soffa av läder. Resten av möblemanget består tills vidare av stolar och bord men företagare Raisa Nieminen säger att man ännu under januari kommer att placera fyra soffbänkar i mitten av rummet.
– När R-kiosken stängde i november fick vi möjligheten att utvidga till den här lokalen. Vi övervägde också att själva öppna en kiosk men eftersom det särskilt på veckoslutskvällarna ofta behövs mera utrymme i baren valde vi att satsa på ett kafé, säger Nieminen som äger Saluuna Gammelbacka tillsammans med sin bror Tuomas Laakko.
Kaféet, som invigdes officiellt på tisdagen, ger också andra möjligheter. Nieminen berättar att man skaffat en ny espressomaskin och att personalen gått en kaffekurs under ledning av Paahtimos restaurangchef Linda Pokki.
– Vi säljer nu också bullar, kakor, toast och semlor. Utbudet utvecklas enligt efterfrågan. Ännu under onsdag och torsdag har vi ett invigningserbjudande där man får specialkaffe med bulle för 2,50 euro.
Den nya kafédelen öppnar också upp för privata tillställningar.
– Särskilt under julsäsongen har vi fått förfrågningar om man kan ordna privata julfester i baren. Men vi har tyckt att det skulle vara fel att inte hålla baren öppen för våra stamkunder, så hittills har vi fått säga nej. Men nu kan vi reservera kafédelen om någon vill ordna jul-, födelsedagsfester eller konferenser här.
Vid årsskiftet trädde den nya alkohollagen i kraft som bland annat ger matbutikerna rätt att sälja starkare alkoholdrycker som hittills funnits till salu bara i barerna och på Alko. Nieminen tror inte lagförändringen kommer att medföra några nämnvärda förändringar på Saluuna Gammelbacka.
– Våra kunder dricker mest treans öl, vi säljer väldigt lite av fyran. Man ska inte heller glömma att baren har en väldigt viktig social funktion här i området. Folk behöver en plats där de kan samlas och umgås med vänner och bekanta.
ANDRA LÄSER