Chips mot ofarlig flunsa

Tänk dig en värld utan vaccin.

18.12.2020 06:15
Det är en kall vintermorgon i Dragsvik i februari 1985. På några sekunder får jag en spruta i vardera skinkan och en sockerbit med poliovaccin i handen. Jag sätter sockerbiten i munnen, krossar den med tänderna och sväljer. Ingen frågar om jag vill bli vaccinerad eller inte, att någon skulle ha informerat om biverkningar kommer jag inte ihåg.
Nu när vaccineringen mot covid-19-viruset närmar sig lyfts vaccinets säkerhet upp. På sociala medier och nyhetssajter späder man på med artiklar och inslag om narkolepsin som drabbade några hundra barn och unga efter svininfluensavaccinationerna 2009-2010. Denna gång är risken för narkolepsi obefintlig, säger experterna, det handlar om ett annorlunda vaccin, med andra biverkningar. Förstås kan man drabbas av biverkningar, det ingår så att säga i vaccineringskontraktet men de ovanliga och eventuellt farliga biverkningarna visar sig först när miljoner har vaccinerats, det är som det brukar vara.
Det som däremot inte är som det brukar vara är den vaccinkritik som menar att hela pandemin är en konspiration iscensatt av vaccinindustrin i maskopi med Bill Gates. Det påstådda syftet är förstås att sälja vaccin, men också att injicera pyttesmå elektroniska chips som gör det möjligt att övervaka alla människor. Varför skulle man annars utveckla 5G-tekniken? De snabba dataförbindelserna behövs ju för att övervaka miljoner intet ont anande medborgare som går omkring med små sändare i blodomloppet.

ANDRA LÄSER