Nestes nya vd kan förnybara bränslen

Neste beställer inte längre in nya partier av råolja från Ryssland. Företagets avgående vd Peter Vanacker är nöjd över att Europa nu lägger på ett kol då det gäller övergången till förnybara bränslen. När han slutar tar Matti Lehmus över vd-posten den första maj.

Matti Lehmus tar över som vd på Neste den första maj och säger sig få ta över ett välskött bolag i gott ekonomiskt skick. Oljetankern är fotograferad utanför Emsalö, nära Sköldvik.
23.03.2022 16:30 UPPDATERAD 24.03.2022 07:45
Neste har de senaste åren satsat stort på produktionen av förnybar diesel och har lagt upp en ambitiös strategi för att växa inom området. Matti Lehmus som den första maj tar över som vd efter Peter Vanacker leder nu det affärsområde Neste kallar för Renewables Platform och kan verksamheten bra. Lehmus sitter dessutom sedan 2009 i Nestes ledningsgrupp och är väl förtrogen med företagets strategi och framtidsplaner.
– Jag har följt Nestes omvandling på nära håll och jag får nu ta över ett företag som ekonomiskt står starkt och som har en bra strategi att bygga vidare på, säger Lehmus.
Vid sitt raffinaderi i Sköldvik i Borgå raffinerar Neste fortsatt råolja och omkring två tredjedelar av oljan kom i fjol från Ryssland. På grund av kriget i Ukraina har Neste nu slutat köpa råolja österifrån, men företaget har enligt nyhetsbyrån Reuters fortfarande kontrakt med ryska leverantörer som löper året ut. Det mesta av råoljan har ändå ersatts med brentolja till exempel från Nordsjön.

ANDRA LÄSER