Julia Wickholms eget liv ger inspiration till hennes böcker: "Jag har blivit kär vid första ögonkastet"

Hon har skrivit hela sitt liv och är nu aktuell med sin andra bok. Men vägen till författarlivet var allt annat än spikrak utan full av gropar på vägen - och det var nära att Julia Wickholm i stället hade satsat på en karriär som skådespelare.

Julia Wickholm från Sibbo är aktuell med sin nya ungdomsbok Kom hit.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
22.04.2023 08:02
Att Sibbobon Julia Wickholms liv kretsar kring skrivande och läsning blir glasklart direkt när hon dyker upp på andra sidan datorskärmen under vår distansintervju. I handen håller hon en muminmugg med våriga färger och i bokhyllan bakom henne skymtar böcker i alla tänkbara storlekar. Wickholm säger att hon skrivit hela livet, även om det periodvis blivit mer eller mindre, och att hon försökt sig på allt från dikter och låttexter till regelbundet dagboksskrivande.
– Dikter och låttexter är svåra att skriva för mig, och under många år hade jag en paus från dagboken. Men nu har jag köpt en dagbok som man ska fylla i en sida varje dag under ett år, så om jag missar en dag måste jag ta igen den senare, säger hon. 
Trots att Wickholm gett ut boken Olivia för alltid för några år sedan och nu är aktuell med sin senaste bok Kom hit, var det inte en självklarhet att hon skulle bli just författare. Tankarna på att bli skådespelare fanns nämligen också där.

ANDRA LÄSER