Fixarpatrullen utför små reparationsarbeten av varierande art. Är en skylt klottrad eller står ett vägmärke snett tar patrullen hand om saken. Träffar trädgrenarna vägen eller har målfärgen på ett räcke flagnat gäller det att ta ett foto, dela det i Facebook, Twitter eller Instagram med platskoordinater och hashtaggen #fixasibbo.
– Målet är att höja det allmänna intrycket av kommunen. Till exempel en sned skylt eller flagnad målarfärg kan ha stor inverkan på landskapet och på hur man upplever närmiljön. Fixa Sibbo är ett vettigt sätt att fixa sådant som stör kommuninvånarna. På samma gång kan vi stöda sysselsättningen, säger kommundirektör Mikael Grannas.
Långtidsarbetslösa sysselsätts
Fixa Sibbo-patrullen fungerar under verksamhetscentret Vägskälet och man strävar efter att anställa långtidsarbetslösa. Patrullen rör sig i en skåpbil med texten Fixa Sibbo klistrad på sidan.
Fixa Sibbo är ett nytt sätt att engagera kommuninvånarna, sysselsätta folk och använda sådana elektroniska kanaler där de rör sig.
Utöver de sociala medierna kan man också skicka en begäran om reparation per telefon 040 191 6055 eller på webbplatsen fixasibbo.fi. En begäran om reparation kan också skickas utan foto. Huvudsaken är att man berättar exakt vad som behöver göras och var.
– Kommuninvånare kan också själva delta i att fixa Sibbo och skicka ett foto om det som fixats med hashtaggen #fixasibbo. En trivsam närmiljö är upp till oss själva, framhåller Grannas.
Minst två år
Om Fixa Sibbo får en reparationsbegäran som kräver professionellt arbetet eller mera planmässigt underhåll, styrs begäran till kommunens avdelning för teknik och miljö. Meningen är att verksamheten fungerar minst två år. Sedan görs en bedömning av om den ska fortsätta eller inte.
– Fixa Sibbo är ett nytt sätt att engagera kommuninvånarna, sysselsätta folk och använda sådana elektroniska kanaler där de rör sig. De här elementen har inte tidigare sammanförts på detta sätt, konstaterar kommundirektören.
Verksamhetsledaren Lassi Puonti berättar att startskottet för Fixa Sibbo gick på onsdagen.
– Vi har en bil men den är inte tejpad ännu. Till att börja med samlar vi in önskemål om reparationer och i sommar börjar vi åka runt på allvar.
På onsdagsförmiddagen åkte ett gäng från Vägskälet tillsammans med Mikael Grannas runt i kommunen för att kolla läget. Grannas råkade jobba på Vägskälet hela dagen så det passade utmärkt.
– För fjärde året i rad deltar kommunens ledande tjänstemän i arbetet ute på fältet och nu är jag här. Tidigare har jag jobbat med en specialklass i högstadiet, på en demensavdelning och städat i en skola, berättar han.
- Sociala medier
- Skolor
- Teknik
- Miljö
- Medier
- Skola och utbildning
- Samhälle
- Kultur och nöje