Klockan är lite över 14 på skolcentret Nickby Hjärta där både finska Sipoonjoen yhtenäiskoulu och svenska Kungsvägens skola verkar. För många är skoldagen slut och eleverna strömmar ut ur byggnaden.
Under den senaste tiden har eleverna åstadkommit ovanligt mycket bråk och skadegörelse i skolcentret. Utspel kopplade till heder, hämnd och förnedringar har pågått både i skolan och på nätet.
Tre högstadieelever, Lukas Jansson, Cecil Rosenberg och Mary Granqvist, stannar upp för att tala med HBL trots att det småregnar och bussarna på väg hemåt snart åker i väg. Det tar dem mindre än en halv sekund att förstå vad vi pratar om när vi nämner oroligheter på skolan.
– En gång kom de in med skyddsvästar och så röker de cannabis på toaletten, säger Lukas Jansson.
– De vandaliserade en ingång till skolan till exempel, säger Mary Granqvist.
– De ropar saker till varandra, att de kommer döda varandra och sånt, säger Cecil Rosenberg.
Problemen i Sibbo har hopat sig
Flera skadegörelser har inträffat i Sibbo sedan sommaren 2020.
Polisen kallar det en negativ trend och under de senaste veckorna har situationen eskalerat, särskilt i Nickby och i Söderkulla.
Det är frågan om unga personer som härjar och stör ordningen. Också stölder, drogkonsumtion, bilrutor som krossats och mobbning har förekommit.
I slutet av januari riktades hot mot skolcentret Nickby Hjärta.
Åldersspektrumet på dem som stör är stort, det handlar om allt från tioåringar till myndiga personer.
Polisen har intensifierat övervakningen på gator och i sociala medier. Socialen, barnskyddet och ungdomstjänsterna i kommunen är också inkopplade.
Polisen talar ändå inte om gängbildning.
Eskalerande situation
Enligt polisen i östra Nyland har problemen pågått sedan sommaren 2020, men eleverna tycker att situationen har eskalerat de senaste veckorna.
– Jag vet inte hur det var förr, men nu har det varit mycket, säger Tilda Ihalainen, också hon elev i skolan.
För dem som är på plats dag efter dag är det också självklart exakt vilka det handlar om. Det är en specifik grupp det gäller. Det är inte något som många håller på med, intygar alla HBL talar med bestämt.
– Det är elever på åttonde klass, och några sjuor, säger Tilda Ihalainen.
Hon och hennes kompis Noora Konate utbyter blickar och tvekar en stund när vi frågar om de ser det som händer som en otrygghet eller ett problem. Båda håller sedan med om att så är det. Det är inte bara något som ”de vuxna” ojar sig över.
– En gång snubblade min vän i en korridor där de var och hon ramlade lite in i en av dem. Sedan höll de i oss ett tag. Så det kan man nog säga är problematiskt, säger Noora Konate.

Noora Konate och Tilda Ihalainen står framför Nickby Hjärta. De berättar att det varit mycket problem i biblioteket också: – Man vågar inte gå till biblioteket om de är där, säger Tilda Ihalainen.
Ökad polisnärvaro
Som HBL tidigare skrivit har polisen ringt i varningsklockan och utökat sin närvaro i området, vilket inte gått skoleleverna förbi.
– Polisen har kommit till skolan någon gång. Men vi har inte riktigt sett vad som händer. De reder ut situationen och så går de till lärarrummet och pratar där, säger Lukas Jansson.
För en dryg månad sedan riktades ett hot mot skolcentret. Polisen ingrep, men lät skoldagen fortsätta som vanligt. Det visade sig sedan att det antagligen varit frågan om ett tomt hot. Men när det pågick var situationen inte trevlig.
Tilda Ihalainen beskriver det hela som ångestfyllt, eftersom eleverna inte fick mycket information om vad som hände.
– Det kändes allvarligt och väldigt konstigt med så många poliser som gick runt, säger hon.
”Anarkistisk attityd”
Ingen av eleverna vi träffar på tycker ändå att de behöver känna sig rädda i skolan. De handlar mer om interna konflikter och ett slags spel mellan kompisarna i den stökiga gruppen. För andra gäller det mest att hålla tungan rätt i mun.
– Det är mellan dem. Om det verkligen blir bråk handlar det ganska mycket om att någon sagt fel sak till fel person. Om man bara inte blandar sig i får man var i fred. De är inte så att man behöver vara rädd för dem, säger Lukas Jansson.
Han berättar att han har kompisar som hänger med gruppen, men att han själv inte gör det.
Varför då?
– För att de beter sig så där. Det går för långt.

Oroligheterna är inte bara i Nickby. Efter skoldagens slut rör sig elever också i Söderkulla centrum. Även där har poliserna ökat sin närvaro.
Till Sipoon Sanomat säger Sibbos undervisningschef Hannu Ollikainen att en ”anarkistisk attityd” sprider sig bland unga i Sibbo. Han menar att det förekommer en idealisering av en viss sorts ungdomskultur där hedersvåld, hämndcykler och förnedring spelar en stor roll.
Kaos på biblioteket
Oroligheterna är inte begränsade till skolbyggnaden. Också närliggande butiker och bibliotek har fått sin dos.
På Sibbo huvudbibliotek som ligger alldeles intill högstadieskolan är det ofta säkerhetsvakter på plats nu för tiden. De förklarar att problemet inte är att de här ungdomarna är där, utan att de skriker, hotar och kastar saker på varandra.
Några gånger har man blivit tvungen att tillkalla polis efter att vakterna inte kunnat lugna situationen eller lyckats avlägsna de som bråkar. Men inte heller det hjälper. Gruppen kommer smygande tillbaka efter att polisen gått.
En del av det roliga är uppmärksamheten och att veta att man gör något man inte borde, tror de som jobbar på biblioteket.
– Till biblioteket vill man inte gå efter skolan när man väntar på bussen om de är där, säger Tilda Ihalainen.
Hon förklarar att det då kan vara skrämmande på biblioteket. De är där var och varannan dag, säger hon och tillägger: Men inte för att läsa böcker.