– Den här är nätt, det måste man säga. Som om den hade rosa klänning, kommenterar Sikke Sumari den första Runebergstårtan som domarna får smaka på.
Domarkollegan Kasper Strömman myser. Han beskriver sig själv som en Runebergstårtfantast.
– Jag har sparat mig för det här och inte ätit en enda Runebergstårta på nästan ett år, säger han och påminner sina kolleger om att de har sju tårtor att smaka på och bedöma, det gäller att inte äta för mycket av den första hur god den än är.
Den tredje domaren Teresa Välimäki är juryns mest erfarna – hon satt i juryn redan då den första tävlingen om den bästa Runebergstårtan som var öppen för vem som helst avgjordes för tre år sedan.
I år var 14 hemmabagare eller företag med och tävlade om att baka den godaste Runebergstårtan. Till finalen kvalade två bagerier, ett daghem och några skickliga hemmabagare.
– Jag tycker att 14 bidrag är en lämplig mängd. Det är tillräckligt för att man ska kunna välja ut sju finalister. Och de som deltar har verkligen satt sin själ i sina tårtor, kommenterar Klaus Suhonen som tillsammans med Lotten Lindborg-Suhonen är eldsjälarna bakom tävlingen om den godaste tårtan.
– Vi tycker att Runebergstårtan borde brandas ännu mer till Borgå. Man borde tänka på Borgå varje gång man äter en Runebergstårta, oberoende av var i landet det är, säger Suhonen.

Domarna Teresa Välimäki, Kasper Strömman och Sikke Sumari smakade, kommenterade och skrev upp vad de tyckte.
Smak, doft, konsistens och utseende
Sex av de sju Runebergstårtorna som tog sig till finalen ser ut ungefär som vi föreställer oss att Fredrika Runebergs tårta gjorde. Den sjunde har fått en lite rundare form och ett lager ljus glasyr över hela bakverket.
– Man kunde ha två klasser, en för traditionella Runebergstårtor och en för mera kreativa lösningar. Men det skulle ibland vara svårt att veta till vilken kategori en tårta hör, så det är bra så här. Och nu får man testa domarna, hur långt sträcker de sig för att godkänna ett bakverk som Runebergstårta? säger Klaus Suhonen.
Tävlingsbidraget ska smaka som en Runebergstårta, men frågan är hur en sådan egentligen ska smaka. Och vilken som är den bästa konsistensen. Och hur tårtan får se ut.
– Den här doftar mycket, konstaterar Kasper Strömman och tar en försiktig skedfull av tårtan han provsmakar.
– För mig är sylten viktig. Fast man kan ju inte vara säker på att Fredrika använde hallonsylt. Jag föredrar också lite torrare tårtor, säger SIkke Sumari.
Huvudsaken verkar vara att det är balans mellan smak, doft, konsistens och utseende – och att domarna tänker Runebergstårta när de smakar på tårtorna.
– Det är stora skillnader mellan hur finaltårtorna smakar, konstaterar domartrion.
Också annorlunda
För varje tårta används naturligtvis en ren sked. Det är bara Teresa Välimäki som föredrar att äta Runebergstårtor med fingrarna – ända tills den nästsista tårtan i finalen serveras domarna. Det är den rundade tårtan som ser ut att vara helt täckt med glasyr. Men det är den inte, det visar sig vara mera som mousse.
– Det här är lite chockerande, det är verkligen en annorlunda Runebergstårta, säger Kasper Strömman.
– Men den är beroendeframkallande. Fastän den är annorlunda så innehåller den alla element som är viktiga för en Runebergstårta, säger Teresa Välimäki.
– Den är egentligen ganska lätt, inte alls så kraftig som Runebergstårtor kan vara, säger Sikke Sumari.
Tårtan, som bakats av Sari Umpala, belönas också med andra pris i tävlingen.

Runebergstårtor kan se ut på flera sätt.
En av finaltårtorna är lite smalare än de andra och den är lite vitaktig till färgen.
– Den här tårtan är mycket vacker, säger Teresa Välimäki.
– Jag har aldrig sett en sådan här Runebergstårta, det är som om den hade spets omkring sig, säger Kasper Strömman lite lyriskt.
Tårtan faller också domarna väl i smaken, och när tävlingen är avgjord får Erika och Isak Härös skapelse tredje pris.
Vinnare i traditionell stil
När alla tårtorna smakats på och bedömts drog sig juryn tillbaka för att försöka komma överens om vilken av läckerheterna som förtjänar att vinna. Det blev Jenny Hoffströms ganska rejäla tårta som ser ut precis som en Runebergstårta ska göra.
Jenny Hoffström gillar att baka och receptet till vinnartårtan är hennes eget.
– Det tog jag fram i fjol, säger hon.
Det är första gången Hoffström deltar i baktävlingen. Det vinnande receptet vill hon inte avslöja, men nog en del av ingredienserna.
– Det ska finnas bittermandel i en Runebergstårta. Och hallonsylt, säger hon bestämt.
– Och så är den fuktad med rom.
Den som trodde att man skulle gå hem efter ceremonin och veta hur den godaste tårtan smakade hade fel. Däremot kunde man njuta både av utsökta tårtor från tidigare år – både fjolårsvinnaren Jaana Koskenniemi och Cabriolé, som vann det första året, hade tårtor till salu.
Arrangörer är marknadsföringsbyrån People’s Village, projektet Design Pour Vous och Restaurang One. Också Visit Porvoo är med och ordnar tävlingen.
Den som missade finalen kan se den i alla fall. Hela tillställningen strömmades och finns att se på www.porvoonparasrunebergintorttu.fi.

Vinnare och domare. Från vänster Isak Härö och Erika Härö som fick tredje pris, domaren Teresa Välimäki, vinnaren Jenny Hoffström, domarna Kasper Strömman och Sikke Sumari och Sari Umpala som tog andra platsen i tävlingen.
ANDRA LÄSER
Lovisa
Skrotbilar, olja och ackumulatorer: Företagare dömd för miljöförstörelse i Lovisa – hovrätten skärpte straffet
30.03.2023 06:32


Avfall
Bioavfall ska sorteras i alla egnahemshus – i Borgå träder regeln i kraft om ett år
29.03.2023 10:19


Stress
Inflammerande mat, blåljus och stillasittande - hälsocoachen vet var skon klämmer
29.03.2023 11:08
